NaslovnaNovostiZelenski: Nastavlja se operacija evakuacije iz Marijupolja

Zelenski: Nastavlja se operacija evakuacije iz Marijupolja

Šezdeset osmi dan rata u Ukrajini. Očekuje se evakuacija civila iz Marijupolja. Ukrajinske vlasti saopštile su da su dronom “bajraktar” uništena dva ruska patrolna broda, dok iz Moskve navode da su u Slavjansku oborili mig-29. Ministri energetike EU održali hitan sastanak kako bi pronašli zajednički odgovor na zahtev Moskve da se gas plati u rubljama. Iz Budimpešte poručuju da se i dalje protive embargu na uvoz ruskog gasa i nafte.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova potrdila je da UN sprovodi “operaciju bezbednog prolaza” za civile iz čeličane “Azovstalj”.

Evakuacija civila 1 maja 2022
Evakuacija civila 1 maja 2022

Saopštava da je konvoj za evakuaciju civila krenuo je 29. aprila, prešao oko 230 kilometara i stigao do fabrike u Marijupolju u subotu ujutro po lokalnom vremenu.

Nakon višestanog primirja, više desetina civila napustilo je područje oko železare “Azovstalj”. Autobusi sa ukrajinskim tablicama, u konvoju sa ruskim snagama i vozilima sa simbolima Ujedinjenih nacija stigli su u selo Bezimeno u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinski predsdnik Volodimir Zelenski rekao je da se oko 100 civila iz marijupoljske čeličane “Azovstalj” kreće ka Zaparožju, dok Moskva tvrdi da je 80 civila napustilo fabriku u Marijupolju.

Jedan od tamošnjih ukrajinskih komandanata kaže da ima još mnogo povređenih. Stanje im je ozbiljno, potrebno im je adekvatno lečenje i pravilna ishrana za oporavak”, rekao je zamenik komandanta puka Azov, Svjatoslav Palamar. 

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Marijupoljem 21. aprila, ali je na području čeličane ostalo oko dve hiljade pripadnika ukrajinskih snaga. Kijev od ranije tvrdi da je sa njima i oko hiljadu civila koji su se sklonili od granatiranja. 

Metalurški kombinat izgrađen je u vreme Sovjetskog Saveza, kada su na njegovoj teritoriji napravljena skloništa za slučaj vojnog sukoba sa zemljama NATO-a. 

U Kijev je iznenada došla delegacija američkog Kongresa, predvođena predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi da, kako kažu, pošalju jasnu poruku svetu da su SAD čvrsto na strani Ukrajine. Teme trosatnog razgovora sa Zelenskim bila je humanitarna i finansijska pomoć. 

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da ukrajinska vojska haotično gađa sela u oblasti Herson i da ima poginulih i povređenih civila. Ruske trupe pojačavaju ofanzivu na istoku i jugu Ukrajine. 

Hersonska oblast je od početka marta pod ruskom kontrolom, poručuju da je ukrajinske snage neće nikada ponovo zauzeti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave