NaslovnaNovosti"Azovstalj" napustilo oko 20 civila; Moskva: Su-25 oboren iznad Hersonske oblasti

“Azovstalj” napustilo oko 20 civila; Moskva: Su-25 oboren iznad Hersonske oblasti

Šezdeset šesti dan rata u Ukrajini. Ruski mediji navode da je 25 civila napustilo “Azovstalj”, dok ukrajinski pregovarač kaže da Moskva odbija sve predloge za spasavanje iz Marijupolja. Granate pale u ruske regione Kursk i Brjansk. Poljska isporučila Ukrajini više od 200 tenkova T-72 i nekoliko desetina borbenih vozila.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Rusija i Ukrajina su već mogle da postignu značajne rezultate u pregovorima da Kijev nije promenio stav po instrukcijama SAD i Velike Britanije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rusija, dodaje Lavrov, ne smatra da je u ratu sa NATO-om zbog Ukrajine, budući da bi takav razvoj događaja povećao rizik od nuklearnog rata.

Marijupolj, Getty

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da postoji veliki rizik da mirovni pregovori sa Moskvom budu prekinuti za šta je “okrivio” bes javnosti zbog onoga što je nazvao “zverstvima ruskih trupa”, prenosi Interfaks Ukrajina. 

SAD su započele dodatnu obuku za ukrajinske oružane snage u vojnim bazama u Nemačkoj, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

“Ti napori se zasnivaju na početnoj artiljerijskoj obuci koju su ukrajinske snage već dobile na drugim mestima, a takođe uključuje obuku o radarskim sistemima i oklopnim vozilima koji su nedavno najavljeni kao deo paketa bezbednosne pomoći”, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da su i ukrajinski i ruski predsednik Volodimir Zelenski i Vladimir Putin pristali da prisustvuju samitu G20, koji će biti održan u novembru na Baliju.

Češki premijer Petr Fijala je nove uslove Rusije za plaćanje gasa u rubljama nazvao ucenom i naglasio da Prag tom zahtevu neće podleći.

Poljska je isporučila Ukrajini više od 200 tenkova T-72 i nekoliko desetina borbenih vozila.

Kako navodi ukrajinska Pravda, Poljska ima skoro 400 tenkova T-72, a neki od njih su modernizovani 2019. godine, kada im je povećana vatrena moć.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da da su njene snage uništile proizvodne pogone raketnog postrojenja u Kijevu.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakon koji predviđa uprošćavanje mehanizma za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i drugim zemljama istočne Evrope.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave