NaslovnaOružjeNovo OružjeBarrett M82 u Ukrajini

Barrett M82 u Ukrajini

Fotografija francuskog dobroboljca Ludovika Lavela (Ludovic Lavelle), koji se bori u sastavu ukrajinskog Internacionalnog bataljona  ukrajinske Teritorijalne odbrane (Інтернаціональний легіон територіальної оборони України) sa ukrajinskim snajperistom, pojavila se na Telegramu i drugim društvenim mrežama. Francuz drži standardnu jurišnu pušku sistema Kalašnikov i na njemu su interesantne samo rukavice Mechanix Wear, Inc. (Valencia, California), koje je James Hale (1954-2018) razvio u saradnji i za potrebe NASCAR (The National Association for Stock Car Auto Racing, LLC., Daytona Beach, Florida).Firmu je u septembru 2020 preuzeo DuPont Personal Protection. Rukavice, prvenstveno projektovanje za mehaničarske timove na trkama, pokazale su se tako korisnim da ih danas koristi i USMC.

No, daleko je zanimljivije naoružanje anonimnog snajperiste u Ghillie maskirnom odelu. Naime, on drži AMR Barrett .50 M82A1, ali opremljenu sa prigušivačem Barrett QDL Suppressor. Prigušivač QDL je razvijen za kalibar .50 BMG, ukupne je dužine 376,9 mm (dužina bez odvojive pomoćne glave kočnice 322,3 mm), mase 2,21 kg; izrađen je od  čelika 4130 a zvuk obara na 23 dB. Inače, Barrett M82, standardizovan od strane američke vojske kao M107, je poluautomatski protivmaterijalni snajperski sistem koji je razvila američka kompanija Barrett Firearms Manufacturing. Uprkos svojoj oznaci kao protivmaterijalna puška, od strane nekih oružanih snaga se koristi kao protivpešadijski sistem. Varijanta M107 se takođe naziva ”Laka pedesetica” (Light Fifty) zbog svog kalibra .50 BMG (12,7×99mm NATO) i značajno manje mase u odnosu na prethodne varijante i 15% teži osnovni M82.

Oružje se izrađuje u tri varijante: originalna M82A1 (i A3), bullpup M82A2 i Barrett M107A1 sa gasnom kočnicom od titanijuma, a dizajniranom da prihvati i prigušivač. Snajper M82A2 se više ne proizvodi, iako se bullpup XM500 može posmatrati kao njegov naslednik. Barrett Firearms Manufacturing je osnovao Ronnie Barrett sa ciljem da proizvodi poluautomatske puške za moćnu municiju 12,7×99 mm NATO (.50 BMG), prvobitno razvijenu za mitraljeze HBM2 Browning. Oružje je prvi put prodato švedskoj vojsci 1989. godine.  Snage SAD su prve M82A1 nabavile tokom 1990, a korišćene su tokom operacija Desert Shield i Desert Storm u Kuvajtu i Iraku. Oko 125 pušaka je prvobitno kupio američki Marinski korpus (USMC), a ubrzo su usledile narudžbine vojske i vazduhoplovstva. M82A1 je poznata u američkoj vojsci kao SASR (Special Applications Scoped Rifle) i još uvek se koristi kao AMR puška i sredstvo za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava. Baret je 2006 godine završio razvoj XM500, koji ima bullpup konfiguraciju sličnu M82A2. Puške Baret M82 kupovale su razne vojne i policijske snage iz najmanje 30 zemalja, poput Belgije, Čilea, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Indonezije, Italije, Jamajke, Meksika, Holandije i drugih.

Baret M82A1 je 2002. godine korišćena kao platforma za eksperimentalni prototip OSW (Objective Sniper Weapon). Ovo oružje je bilo opremljeno kraćom cevi i ispaljivalo je visokoeksplozivne granate 25 mm, razvijene za automatski bacač granata 25×59 mm OCSW (Objective Crew Served Weapon). Eksperimentalni OSW je pokazao povećanu efikasnost protiv različitih ciljeva, ali je trzaj bio izvan ljudskih ograničenja. Ovo oružje, takođe poznato kao Barrett “Payload Rifle”, sada je označeno kao KSM109. AMR M82 je poluautomatsko oružje koje radi na principu kratkog trzanja cevi.  Oružje se hrani iz velikog, odvojivog kutijastog okvira koji može da primi do 10 metaka, a tokom operacije Desert Storm razvijen je i nestandardni okvir kapaciteta 12 metaka. Sanduk je dvodelni (gornji i donji), izrađen od presovanih limova.

Teška cev sa spoljnje strane ima podužne žlebove koji poboljšavaju disipaciju toplote i smanjuju masu, a opremljena je velikom i efikasnom reaktivnom kočnicom. Na ranijim modelima, kočnice su imale okrugli poprečni presek; kasnije puške M82 opremljene su dvokomornim kočnicama pravougaonog preseka. Puške M82A1 su opremljene nosačem za optički nišan kao i preklopnim rezervnim mehaničkim nišanima.  AMR američke kopnene vojske vojske često su opremljene teleskopskim nišanima Leupold Mark 4 dok one u opremi USMC (M82A3) imaju montirane dugačke Picatinny šine i teleskopskopskim nišanima US Optics. Svaka puška je opremljena sklopivom ručicom za nošenje i sklopivim bipodom (sa M82A3 oba elementa se mogu demontirati). Marinski M82A3 takođe ima sa odvojivi zadnji monopod ispod glave kundaka. Puške M82A1 i M82A3 mogle su da se montiraju na pešadijske stative M3 ili M122 (prvobitno namenjene za mitraljeze) ili na vozila koja koriste specijalne Baret nosače. M82A1 se može opremiti remenom za nošenje, ali prema onima koji su ga nosili na terenu, to je isubiše naporno zbog prevelike mase i dužine. 

  • Masa: 13,5-14,.8 kg
  • Dužina: 1200-1400 mm
  • Dužina cevi: 510-740 mm
  • Kalibar: 12.7 mm
  • Početna brzina zrna (Vo): 853 m/s
  • Efektivni domet: 1800 m
  • Punjenje: odvojivi kutijasti okvir kapaciteta 5 i 10 metaka
  • Nišani: MIL-STD-1913 šina

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave