NaslovnaNovostiGuteres i sa Zelenskim o evakuaciji iz "Azovstalja"

Guteres i sa Zelenskim o evakuaciji iz “Azovstalja”

Šezdeset i četvrti dan rata u Ukrajini. U Kijevu navode da su Rusija i Ukrajina ponovo razmenile zarobljenike. Najžešće borbe se vode u Marijupolju oko železare “Azovstalj”. UN priprema evakuaciju civila iz železare, ali lokalne vlasti optužuju ruske snage da ne dozvoljavaju evakuaciju iz “Azovstalja”. EU: Države članice saglasne da neće plaćati gas u rubljama.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

UN su formirale tim za evakuaciju civila iz Marijupolja, saopštio je zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhan Hak. Kako je naveo, uslovi za evakuaciju sa “Azovstalja” za sada nisu obezbeđeni.

Čečeni u Marijupolju

“Treba nam nekoliko dana da pripremimo ovu neverovatno složenu operaciju. Ovi napori se ulažu upravo sada”, rekao je on na brifingu, dodajući da su UN svesne potrebe da se pripreme što je pre moguće.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres posle razgovora u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, doputovao je u Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Antonio Guteres razgovarao je u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Ruska kompanija “Gasprom” potpuno je obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, pošto su te zemlje odbile da plaćaju gas u rubljama.

Snabdevanje gasom biće zaustavljeno sve dok ne budu izvršene uplate, istakla je ruska kompanija.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da su donete sve odluke o reagovanju Moskve u slučaju da dođe do pretnje strateškoj bezbednosti Rusije.

“Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera – udar će biti munjevit”, upozorio je Putin, i istakao da će Moskva u tu svrhu upotrebiti sredstva koja ne poseduju njeni protivnici.

Ruski lider je poručio da su planovi, kako je rekao, ruskih protivnika, da unište zemlju sankcijama, propali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave