NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 58 - Opsada "Azovstalja", udes ukrajinskog "antonova"

UKRAJINA Dan 58 – Opsada “Azovstalja”, udes ukrajinskog “antonova”

Pedeset osmi dan rata u Ukrajini. Nastavljeni pregovori dve strane, ali zasad bez naznake da će biti uskršnjeg primirja. Ruski ciljevi druge faze rata su kontrola Donbasa i juga Ukrajine. Moskva poručuje da će ruske snage obustaviti vatru kako bi omogućile borcima i civilima da napuste čeličanu Azovstalj. Svetska banka: Ratna šteta u Ukrajini dostigla 60 milijardi dolara. Nemački kancelar poručuje da NATO mora da izbegne sukob s Rusijom.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Rusija i Ukrajina nisu postigle dogovor o prekidu vatre tokom uskršnjih praznika. Predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija nije pristala na primirje, ali se, ističe, ipak i dalje nada miru.

Usled intenziviranja napada u Donbasu, Rusija je saopšđtila da su njene snage zauzele južni lučki grad Marijupolj u Donjeckoj oblasti. Vlasti u Kijevu saopštile su da Rusija kontroliše većinu grada, ali da su u delu grada ostale ukrajinske snage.

U fabrici čelika “Azovstalj” nalazi se između 1.500 i 2.000 ljudi. Dok s ruske strane stižu tvrdnje da je reč o militantima, iz Kijeva poručuju da se tamo nalazi 1.000 civila i 500 ranjenih vojnika.

Vladimir Putin poručio je da Rusija garantuje život ukrajinskim trupama koje napuste objekat i da će biti tretirani sa poštovanjem. Ruskoj vojsci je naredio da otkaže planove za juriš na fabriku, te da, umesto toga, želi da postrojenje bude blokirano.

Međutim, ukrajinska vojska tvrdi da su ukrajinske snage pokušale upad u “Azovstalj”.

U međuvremenu, američka kompanija “Maksar tehnolodžis” saopštila je da satelitski snimci pokazuju da se kod Marijupolja proširila i da je tamo još 200 novih grobova.

Zbog nove faze rata, SAD su odobrile još jedan paket pomoći Ukrajini, u vrednosti od 800 miliona dolara. Pomoć podrazumeva tešku artiljeriju, metke i dronove, a još oružja stiže iz Španije i Danske, čiji premijeri su, u znak podrške, posetili Kijev.

S druge strane, Rusija proširuje listu sankcija, na kojoj su se sada našli i potpredsednica SAD Kamala Haris, portparol Pentagona Džon Kirbi, ali i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg.

Kijev traži način da gubitke nadoknadi iz zamrznutih ruskih sredstava, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na sastanku Svetske banke da je Ukrajini potrebno sedam milijardi dolara mesečno kako bi nadoknadila ekonomske gubitke izazvane ratom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave