NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 57 - Ukrajinska vojska optužuje ruske snage za juriš na...

UKRAJINA Dan 57 – Ukrajinska vojska optužuje ruske snage za juriš na “Azovstalj” u Marijupolju

Pedeset sedmi dan rata u Ukrajini. Na jugoistoku, u Donbasu žestoke borbe. Rusija tvrdi da je zauzela Marijupolj. U fabrici “Azovstalj” blokirano između 1.500 i 2.000 ljudi. Moskva tvrdi da je reč o militantima, dok Kijev poručuje da su tamo civili i ranjeni vojnici. Zapadne zemlje šalju naoružanje Ukrajini. Na listi ruskih sankcija našli su se potpredsednica SAD Kamala Haris i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Ruska vojska intenzivirala je napade avijacije i artiljerije u Donbasu, na meti je bilo više od hiljadu vojnih objekata u Donjecku i Lugansku.

Rusi lansirali interkontinentalnu raketu Sarmat

Ukrajinska vojska povlači snage iz ratnih zona Luganska. Harkov, na istoku Ukrajine i dalje je pod teškim udarima.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da dogovoreni humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane “Azovstalj” u Marijupolju nije funkcionisao kako je planirano, okrivljujući ruske snage da nisu održale prekid vatre. 

Kremlj je optužio Ukrajinu da ne ispunjava obaveze koje je preuzela u mirovnim pregovorima, dodajući da je ruska strana predala Kijevu – nacrt rešenja. 

”Ukrajina stalno odstupa od svojih reči, stalno ih menja. To loše utiče na pregovore. Naš nacrt dokumenta predat je ukrajinskoj strani, što uključuje apsolutno jasne formulacije. Lopta je u njihovom dvorištu, čekamo na odgovor”, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva nije dostavila takav dokument. 

Rusija testirala novu interkontinentalnu balističku raketu “sarmat”, za koje predsednik Vladimir Putin kaže da će odbiti sve koji pokušavaju da prete Rusiji. 

Evropska unija obećala je novu pomoć Kijevu. Naoružanje Ukrajini šalju Švedska, Danska, Finska, baltičke zemlje. Kijev je razočaran, jer Berlin ne šalje više oružja. 

Ukrajina od MMF-a traži pet milijardi dolara mesečno za funkcionisanje nacionalne ekonomije u narednom kvartalu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave