NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 54 - Šef kabineta Zelenskog: Počela druga faza rata

UKRAJINA Dan 54 – Šef kabineta Zelenskog: Počela druga faza rata

Pedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruska vojska je jutros izvela pet raketnih udara na Lavov, saopštio je gradonačelnik Andrej Sadovoj. Serija eksplozija čula se i u Kijevu, na levoj obali Dnjepra. Ukrajina i Rusija ni nakon dva dana nisu postigle dogovor oko otvaranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila. Ukrajinske snage odbile su da se predaju u Marijupolju i nastavljaju borbu, saopštio je Kijev i naveo da Rusija pojačava vojne operacije na istoku i jugu zemlje.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Preostale ukrajinske snage u Marijupolju još se bore, pošto su odbile rusku ponudu da se predaju, saopštile su ukrajinske vlasti.

Marijupolj

Ruske snage pojačale su vojne operacije na Donjeckom pravcu, na istoku zemlje, kao i na Tauridskom pravcu, na jugu, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da u skorije vreme nije bilo nikakve diplomatske komunikacije između Rusije i Ukrajine na nivou šefova diplomatija.

Visoki predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Korčunov upozorio je da vojne vežbe NATO-a na severu Norveške ne doprinose bezbednosti na Arktiku i da je Moskva zabrinuta zbog povećanja vojne aktivnosti u tom regionu.

U okviru šestog paketa sankcija Rusiji, Evropska unija razmatra mere koje se tiču bankarskog sektora, konkretno “Sberbanke”, kao i restrikcije u oblasti energetike, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je rekla da je pitanje vremena kada će Rusija bankrotirati.

Sa druge strane, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev poručio je da bi nastojanje vlasti u EU da potpuno uništi rusku ekonomiju i primora Moskvu na bankrot, moglo da dovede do bankrota Evrope.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave