NaslovnaOružjeNovo OružjeUkrajinska puška i snajper

Ukrajinska puška i snajper

Snajperska puška UAR-10 

Ovo je poluautomatska puška kompanije ”Zbrojar LLC” (privatna Компанія ООО “Зброяр”, osnovana u Kijevu 2007 godine),  sa rotacionim zatvaračem sa 7 bradavica i automatikom zasnovanom na pozajmnici barutnih gasova. U stvari, radi se o analogu američke automatske puške AR-10. U jesen 2012. godine, ”Zbrojar LLC” je u kijevskoj fabrici ”Majak” (Маяк), na osnovu američke licence,  pokrenuo proizvodnju pušaka AR-10 pod nazivom Z-10 (Zbrojar 10).

UAR-10
UAR-10

Do proleća 2014, ukrajinska firma je u potpunosti osvojila proizvodnju sanduka, nosača zatvarača i delova pozajmnice gasova ali su se cevi još uvek uvozile iz SAD i Španije. Kako je u to vreme nastupila devalvacija ukrajinske grivne, deficitarni deo se nabavljao u malim kontigentima. 

Trening sa UAR-10 u Donbasu
Trening sa UAR-10 u Donbasu

U oktobru 2015 pojavile su se fotografije na kojima su dva pripadnika 79. posebne desantno-jurišne brigade (79-а окрема десантно-штурмова бригада) bila naoružana puškama Z-10 sa optičkim nišanima, bipodima, kundacima Luth-Ar LLC (prema osnivaču firme, Randy Luth) i rukohvatima Ergogrip.

U avgustu 2017, tokom borbi u Donbasu, primećena je upotreba Z-10 od strane pripadnika ukrajinske vojske. Kasnije se, navodno, ispostavilo da je tadašnji predsednik Petro Porošenko (Петро Олексијович Порошенко) za lična sredstva kupio 82 puške i predao ih borcima 3. puka specijalne namene (3-й окремий полк спеціального призначення).  Generalni direktor ”Zbrojara”, Sergij Horbanj (Сергій Іванович Горбань), 1. septembra 2017 je objavio da je zavod u mogućnosti da samostalno proizvodi 87% delova za oružje. Konačno, 16 marta 2018. puške su zvanično usvojene u Oružanim snagama Ukrajine pod nazivom ”самозарядная напівавтоматичнa снайперская гвинтівкa UAR-10” a kao zamena za zastarele sovjetske snajperke Dragunova (SVD). Snajperke pod ovom oznakom isporučuju se samo Oružanim snagama i  jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, dok se civilne, komercijalne varijante prodaju kao  ”Z-10”.

Trening sa UAR-10 u Donbasu 2
Trening sa UAR-10 u Donbasu 2

Puška je napravljena od domaćih i američkih komponenti. Naime, ”Zbrojar” još uvek proizvodi 85% delova, zadovoljavajući potrebe za sanducima, zatvaračima, nosačima zatvarača, delovima gasnog sklopa i podkunacima.

Karakteristika UAR-10 je stalna veza ručice sa zatvaračem (za razliku od američkog originalnog AR-10). Ovo omogućava da se izvuče zaglavljeni metak ili čahura i izvrši ručno punjenje. Hromirana unutrašnjost (uvozne) cevi od nerđajućeg čelika garantuje resurs do 7000 hitaca. Takođe, ukrajinska snajperska puška ima praktičniji dizajn: može se rastaviti na dve komponente, što smanjuje veličinu i obezbeđuje kompaktnost tokom transporta.

Trening sa UAR-10 u Donbasu 3
Trening sa UAR-10 u Donbasu 3

Cev puške je postavljena konzolno, što obezbeđuje stabilnost pri gađanju. Usadnik i obloga su opremljeni Picatinny šinama za montažu nišana, bipoda i drugog pribora. Mehanizam okidača omogućava ispaljivanje samo pojedinačnih hitaca, optimizovanih za precizno gađanje.

 Rešenje pozajmnice barutnih gasova omogućava brzinu vatre do 21 hica u minuti. Istovremeno, disperzija od nišanske tačke je do 3 cm, a efektivni domet je do 1200 metara. Težina puške je 5 kg, a dužina (u zavisnosti od kundaka) od 1030 do 1240 mm. Da bi se smanjio nivo zvuka i plamena na ustima cevi, puška može biti opremljena prigušivačem. Takođe je opremljena MagPul STR (Magpul Industries Corporation, Austin, Texas, Storage/Type Restricted) ili FAB Defence (43 Yakov Olamy St., Moshav Mishmar Hashiva, 50297, Israel)  kundakom sa podesivim obrazinom i glavom kundaka koja se može uvlačiti.

Kalibar puške je 7,62×51 mm (.308 Vinchester), znači, prema NATO standardu.) U Oružanim snagama Ukrajine koristi se kao pešadijska snajperska puška. Planirano je da do 2021. UAR-10  u opremi oružanih snaga u potpunosti zameni  SVD.

Jurišna puška UAR-15 

 Ovo je jurišna poluautomatska puška kompanije ”Zbrojar” sa rotacionim zatvaračem i automatikom na bazi pozajmnice gasova. Proizvodna je započeta na jesen 2012 pod nazivom UAR-15 u kijevskom zavodu ”Majak” (Маяк)

 Kao i u slučaju UAR-10, ”Zbrojar” proizvodi 85% delova dok se ostale komponente (cev i mehanizam za okidanje) uvoze iz SAD.

Puška je konstruisana na modularnom principu, obloga i usadnik imaju Picatinny šine za montažu nišana i drugog taktičkog pribora. Modularni dizajn omogućava laku zamenu različitih komponenti kao što su kundak, podkundak, pištoljski rukohvat i drugi dodaci, čime se puška prilagođava za lakšu upotrebu.

UAR-15 a
UAR-15

Model UAR-15 koristi gasne sisteme MidLength  ili CARBINE (dužina gasnog cilindra 178 mm ili 228,6 mm), što obezbeđuje nesmetan rad automatike. Takođe, puška je opremljena prigušivačem, čiji je resurs 10.000 hitaca. Oružje se odlikuje visokom preciznošću (tačnost je bolja od one kod jurišne puške Kalašnjikov), optimizovanom težinom (3,5 kg) i mogućnošću postavljanja nišana direktno na sanduk.

Puška је kalibra 5,56×45 mm (.223 Remington) i potpuno je usklađena sa NATO standardom.

UAR-15
UAR-15

 Jurišne puške UAR-15 su 2020. godine uvedene u naoružanje specijalnih snaga Nacionalne policije (specijalna jedinica ”KORD” – ”КОРД”), Nacionalne garde i Državne granične službe (specijalni odred ”DOZOR” – “ДОЗОР”) kao zamena za zastarelu sovjetsku jurišnu pušku Kalašnjikov. 

SistemDužina cevi (mm)Dužina cilindra (mm)
Pištolj (Pistol)Manje od 254 mm101 mm
Karabin (Carbine)254 – 457 mm178 mm
Srednji (Mid)356 – 508 mm228,6 mm
Puška (Rifle)457 mm i više305 mm
Dužina gasnog cilindra

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave