NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 53 - Preostale ukrajinske snage još se bore u Marijupolju,...

UKRAJINA Dan 53 – Preostale ukrajinske snage još se bore u Marijupolju, Rusija upozorava na vojne aktivnosti NATO-a u Norveškoj

Pedeset treći dan rata u Ukrajini. Više eksplozija odjeknulo je jutros u ukrajinskoj prestonici Kijevu. Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je ukrajinskim jedinicama u Marijupolju da se predaju i polože oružje, ali je Kijev zabranio da se vode pregovore o predaji, tvrdi portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Uprkos ultimatumu Rusije, ukrajinske snage će nastaviti da brane Marijupolj, saopštili su zvaničnici ukrajinskog grada.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je “ceo urbani deo Marijupolja očišćen od ukrajinskih snaga”.

Za to vreme ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori neće biti mogući ako ruske snage “unište branioce Marijupolja”.

“Želim da kažem da će uništenje naše vojske, naših momaka, staviti tačku na sve pregovore jer mi ne trgujemo teritorijama i našim ljudima”, naveo je Zelenski.

Humanitarni koridori juče su funkcionisali – njima je evakuisano 1.449 osoba.

Rat u Ukrajini otpočeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine.

Pregovori traju, ali dosad nije bilo većih pomaka. Postoje naznake da bi uz bezbednosne garancije Ukrajina pristala na neutralni status, uz postojanje sopstvene vojske, kao što imaju Švedska i Austrija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave