NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 52 - U urbanom delu Marijupolja nema ukrajinskih snaga; Zelenski:...

UKRAJINA Dan 52 – U urbanom delu Marijupolja nema ukrajinskih snaga; Zelenski: Uništenje naših momaka bilo bi kraj pregovora

Pedeset drugi dan rata u Ukrajini. Tokom noći i jutra eksplozije u Kijevu i Lavovu, a zatim i u Harkovu. Moskva tvrdi da u urbanom delu Marijupolja nema više ukrajinskih snaga. Volodimir Zelenski tvrdi da je do sada poginulo između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika. Humanitarnim koridorima danas je evakuisano 1.449 osoba. UN: Od početka rata poginula su 1.982 civila. Britanskom premijeru Borisu Džonsonu zabranjen ulazak u Rusiju.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Iako su se ruske snage povukle s položaja u okolini Kijeva, ponovo su raketirale periferiju glavnog grada. Na meti su bila vojna postrojenja u kijevskom predgrađu. U napadu je uništena fabrika za proizvodnju raketa “neptun”.

Teško oštećena stambena zgrada u Marijupolju

Ukrajinci kažu da su upravo tom raketom pogodili glavni ruski ratni brod Crnomorske flote. Rusi, međutim, tvrde da je do požara i potapanja krstarice “Moskva” došlo zbog eksplozije municije a posada je prebačena u stalnu bazu u Sevastopolju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da je napad na vojne fabrike u okolini Kijeva odgovor na provokacije ukrajinske vojske na teritoriji Rusije. 

Žestoki sukobi nastavljaju se i duž linije fronta na istoku zemlje. Borbe se vode oko Hersona, Harkova, Mikolajeva, Slavjanska i Marijupolja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je poraz nacionalističkih bataljona.

“Glavni zadatak je osloboditi Ukrajinu tih nacionalističkih bataljona. Operacija se nastavlja i postavljeni zadaci su dobro poznati. Oni moraju biti i biće izvršeni. U to nema sumnje”, naglasio je Peskov.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, više od pet miliona ljudi je izbeglo iz Ukrajine od početka rata. 

A nakon što su ukrajinske snage pritvorile proruskog opozicionog lidera Medvedčuka, nudeći Moskvi da ga razmene za ukrajinske zarobljenike, oglasila se njegova supruga. Traži pomoć turskog predsednika.

I evropski i američki zvaničnici procenjuju da se ne nazire brzi kraj rata u Ukrajini. Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je evropskim saveznicima da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da potraje i do kraja godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave