NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 50 - Potonula raketna krstarica "Moskva"

UKRAJINA Dan 50 – Potonula raketna krstarica “Moskva”

Pedeseti dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se borbe oko Slavjanska i Marijupolja. Iz Štaba samoproglašene DNR tvrde da se u Marijupolju predalo 1.350 ukrajinskih marinaca. Ruske vlasti saopštile da je Ukrajina granatirala pogranična sela u Rusiji, i da je sedam osoba povređeno. Komandni brod ruske Crnomorske flote, raketna krstarica Moskva eksplodirala je pod još nerazjašnjenim okolnostima. Kijev: Dogovoreno devet humanitarnih koridora. Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će Rusija usmeriti transport energenata na istok. UN: Od početka rata poginula 1.964 civila.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Ruska i ukrajinska strana nastavljaju pregovore o rešavanju situacije u Ukrajini u onlajn formatu, saopštila je u sredu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i istakla da ništa neće sprečiti ispunjenje ruskih ciljeva.

Pedeseti dan rata u Ukrajini

Rusija je uvela recipročne sankcije prema 398 poslanika Predstavničkog doma američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, kao odgovor koji je usledio nakon što je Vašington prošlog meseca objavio sankcije protiv 328 članova ruske Dume.

Ruska vojska je saopštila da bi mogla da cilja donosioce odluka u Kijevu ako Ukrajina nastavi sa pokušajima napada na ruskom tlu. Moskva se do sada uzdržavala od napada na ukrajinske donosioce odluka, ali ako Kijev nastavi sa pokušajima da izvrši akte sabotaže ili konvencionalnih napada unutar Rusije, to će se promeniti, upozorio je portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske posetili su u sredu Kijev i razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je poručio da je Ukrajini hitno potrebno teško naoružanje, uključujući artiljeriju, tenkove, protivvazdušne sisteme i borbene avione.

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će SAD poslati dodatno, 800 miliona dolara vredno, oružje, municiju i drugu neophodnu opremu. 

Bajden je izjavio da sposobnost Amerikanaca da plate benzin ne bi trebalo da zavisi od toga da li će neki diktator na drugom kraju sveta započeti rat i “počiniti genocid”.

Reagujući na Bajdenovu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da su takve ocene o genocidu neprihvatljive i neprikladne za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, zemlje čije su akcije, kako je rekao, u novijoj istoriji dobro poznate.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da se zbog sukoba u Ukrajini siromašne zemlje suočavaju sa ekonomskom katastrofom jer su istovremeno izložene poremećaju u dostupnosti hrane, energije i problemima u domenu finansija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave