NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 49 - Zelenski traži tenkove, rakete i avione; Rusija preti...

UKRAJINA Dan 49 – Zelenski traži tenkove, rakete i avione; Rusija preti udarom na Kijev ako nastave sa sabotažama

Četrdeset deveti dan rata u Ukrajini. Ruska i ukrajinska strana nastavljaju pregovore o rešavanju situacije u Ukrajini u onlajn formatu, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja ističe da ništa neće sprečiti ispunjenje ruskih ciljeva. Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske doputovali su u Kijev železnicom kako bi razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji poručuje da je Ukrajini hitno potrebno teško naoružanje, uključujući artiljeriju, tenkove, protivvazdušne sisteme i borbene avione.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Generalštab ruske vojske poručuje da Moskva ne odustaje od pokušaja vraćanja Izjuma, grada udaljenog stotinak kilometara od Harkova koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Tvrde da su u fazi preuzimanja potpune kontrole nad Marijupoljom i da ojačavaju odbrambene položaje u smeru crnomorske luke Mikolajev.

Posledice borbi u blizini Kijeva

Ruski predsednk Vladimir Putin ocenjuje da je ono što se dešava u Ukrajini je tragedija, ali da Rusija nije imala drugi izbor. Kraj rata će, kaže, zavisiti od intenziteta sukoba.

Prema njegovim rečima, snimci i fotografije tela razbacanih po ukrajinskom gradu Buča su lažni. Naglašava da je Ukrajina odstupila od dogovora sklopljenih u Istanbulu i da su zato pregovori zapali u ćorsokak.

Sa druge strane, šef ukrajinske delegacije na razgovorima sa Rusijom David Arahamija ističe da su netačne tvrdnje da je Kijev navodno odustao od dogovora iz Istanbula.

Francuski forenzičari stigli su u Buču kako bi pomogli ukrajinskim vlastima da ustanove šta se zaista dogodilo u tom gradu. 

Iz Kijeva poručuju da će ispitati neproverene informacije da je Rusija možda koristila hemijsko oružje za vreme opsade Marijupolja.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da postoji teorija da bi to mogla da bude fosforna municija.

Demanti stiže od proruskih snaga u Donbasu. “U pokušajima da preuzmemo potpunu kontrolu nad Marijupoljom nismo koristili hemijsko oružje uprkos optužbama Kijeva”, rekao je zamenik načelnika Narodne milicije Donjecka, Eduard Basurin.

Rusko ministarstvo odbrane krivi ukrajinske nacionaliste za humanitarnu katastrofu u Marijupolju. Ukrajinska vojska upozorava da se sprema završna bitka za taj grad.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja kaže da je, prema najnovijoj proceni, u Marijupolju poginula oko 21.000 civila. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da su ruske snage svuda za sobom ostavile mine. Poziva EU da ne okleva u uvođenju još oštrijih sankcija Rusiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave