NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 45 - Ukrajina i Rusija treći put razmenile zarobljenike

UKRAJINA Dan 45 – Ukrajina i Rusija treći put razmenile zarobljenike

Četrdeset peti dan rata u Ukrajini. Evropska unija uvela peti paket sankcija Rusiji, navodeći da Putin neće imati novca da finansira rat. Rusija saopštila da je uništeno ukrajinsko skladište municije u Mirgorodu. Iz Kijeva navode da je za danas dogovoreno deset humanitarnih koridora, među kojima i jedan u Marijupolju. Britanski premijer Boris Džonson doputovao je u Kijev i sastao se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ukrajina i Rusija su treći put razmenile zarobljenike.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

U napadu raketom “Točka-U” na železničku stanicu u Kramatorsku stradalo je 50 osoba, prema tvrdnjama Kijeva. I dok Ukrajina za napad krivi Rusiju, Moskva tvrdi da je reč o provokaciji i da znaju sa koje lokacije su Ukrajinci izveli napad.

U Kijevu i Buči juče su bili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, koji je ponovio da će EU podržati istragu i prikupljanje dokaza o ratnim zločinima Rusije kako u Buči tako i širom Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na konferenciji sa liderima EU rekao da je zahvalan na sankcijama, ali da one moraju da budu pooštrene.

Britanija je najavila da će isporučiti Ukrajini PVO i antitenkovske sisteme, dok je Slovačka poslala bateriju S-300. Amerikanci su najavili da će u Slovačkoj rasporediti sistem “patriot”. 

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara, a Rusija je tada saopštila da joj je cilj “denacifikacija” i “demilitarizacija” Ukrajine, kao i da gađa samo vojne objekte. Kijev, međutim, svakodnevno objavljuje podatke o stradalim civilima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave