NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 44 - Kijev: Više od 30 mrtvih u raketnom napadu...

UKRAJINA Dan 44 – Kijev: Više od 30 mrtvih u raketnom napadu na železničku stanicu; Amerikanci šalju sistem “patriot” u Slovačku

Rat u Ukrajini ušao je u 44. dan. Međusobne optužbe za raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku, gde je, prema podacima Kijeva, poginulo 50 ljudi. SAD šalju Ukrajini stotine samoubilačkih dronova, vojna pomoć Kijevu dostigla 1,7 milijardi dolara. Za evakuaciju planirano deset humanitarnih koridora.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta UN za ljudska prava. Za suspenziju su glasale 93 zemlje, među kojima je Srbija, kao i države regiona.

Protiv su bile 24 države, dok se od glasanja uzdržalo 58 članica Ujedinjenih nacija. 

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je da je zahvalan članicama UN zbog toga što su suspendovale Rusiju iz Saveta za ljudska prava UN.

Rusija je izglasavanje suspenzije te zemlje iz Saveta UN za ljudska prava ocenila kao nelegalno i politički motivisano.

Ruski ambasador u UN Genadij Kuzmin rekao je da “nije ni vreme ni mesto za teatralne predstave poput ove koju je izvela Ukrajina”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, u koju su njene trupe ušle 24. februara da bi izvele, kako Moskva to naziva, specijalnu vojnu operaciju.

“Imamo značajne gubitke među vojnicima”, rekao je Peskov u intervjuu britanskoj televiziji Skaj njuz istakavši da je to za Rusiju ogromna tragedija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta da je 1.351 ruski vojnik ubijen od početka specijalne vojne operacije, a 3.825 ranjeno.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je dva dana kasnije da je verovatno ubijeno najmanje 10.000 ruskih vojnika.

Ujedinjene nacije su saopštile da su potvrdile smrt više od hiljadu civila, iako će stvarni broj verovatno biti daleko veći.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su se članice NATO-a saglasile da ojačaju podršku i da obezbede širok spektar oružja Ukrajini. 

Stoltenberg je nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a rekao da su se saglasili da učine više kako bi pomogli partnerima da se brane, uključujući i Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave