NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 42 - Vašington uvodi sankcije ruskim bankama i Putinovim ćerkama

UKRAJINA Dan 42 – Vašington uvodi sankcije ruskim bankama i Putinovim ćerkama

Četrdeset drugi dan rata u Ukrajini. Iz Marijupolja evakuisano 500 ljudi u konvoju koji je predvodio Međunarodni komitet Crvenog krsta. SAD uvode sankcije ruskim bankama i Putinovim ćerkama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da je Rusija povukla trupe iz regiona Kijeva. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da ne može da toleriše bilo kakvu neodlučnost Zapadnih zemalja o uvođenju novih sankcija Rusiji.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Rusija ne odustaje od ofanzive u Ukrajini i da želi da se fokusira na zauzimanje Donbasa u narednim nedeljama.

Novinari u obilasku grada Buča

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk kaže da je evakuacija iz Marijupolja jedino moguća peške ili privatnim vozilima budući da organizovani humanitarni konvoji ne mogu prići gradu.

“Autobusi ne mogu stići do prvog dela puta za evakuaciju od Marijupolja, što je skoro 80 kilometara od grada. Jedina mogućnost ili ići pešice ili pronađi privatni automobil”, navela je Vereščukova.

Sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se rapspravljalo o situaciji u Ukrajini, obeležila je oštra rasprava između ruskog i ambasadora Zapadnih zemalja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je optužio Rusiju za seriju ratnih zločina, tvrdeći da su posle ubistava, pokušali da sakriju tragove zločina.

Ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebenzja optužio je ukrajinske snage da “miniraju” dogovore o uspostavljanju humanitarnih koridora, te da su ruski vojnici samo iz Marijupolja uspela da evakuišu 130.000 ljudi.

Zbog navodnog zločina u Buči, više zemalja EU, uključujući i Brisel naložile proterivanje ruskih diplomata. Istovremeno, Brisel je spremio peti paket sankcija koji predviđa zabranu uvoza ruskog uglja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave