NaslovnaNovostiSaradnja Britanije, SAD i Australije na razvoju hipersoničnog oružja

Saradnja Britanije, SAD i Australije na razvoju hipersoničnog oružja

Velika Britanija, SAD i Australija dogovorile su se da sarađuju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektronsko ratovanje, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona.

Vest o saradnji Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Australije na razvoju hipersoničnog oružja objavljena je nakon razgovora lidera novog odbrambenog saveza AUKUS, prenosi Rojters.

AUKUS, pokrenut u septembru prošle godine, podstakao je Australiju da otkaže ugovor o nabavci francuskih konvencionalnih podmornica i da se odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD i Britanije, što je narušilo odnose sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

U zajedničkoj izjavi, lideri AUKUS-a, Boris Džonson, američki predsednik Džozef Bajden i australijski premijer Skot Morison naveli su da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem, i da će saveznici nastaviti saradnju i u drugim oblastima.

“Takođe smo se danas obavezali da započnemo novu trilateralnu saradnju na hipersoničnom oružju i protivhipersoničnom oružju i kapacitetima elektronskog ratovanja”, navodi se u izjavi lidera AUKUS-a. SAD i Australija već imaju program hipersoničnog oružja (SCIFIRE). Britanski zvaničnici poručuju da, iako se Britanija u ovom trenutku neće pridružiti tom programu, tri zemlje će zajedno raditi na istraživanju i razvoju u ovoj oblasti. Bajdenova administracija ulaže u istraživanje i razvoj hipersoničnih raketa, budući da je ruski napad na Ukrajinu povećao zabrinutost za evropsku bezbednost, navodi Rojters. “U svetlu ničim izazvane, neopravdane i nezakonite ruske invazije na Ukrajinu, ponovili smo našu nepokolebljivu posvećenost međunarodnom sistemu koji poštuje ljudska prava, vladavinu zakona i mirno rešavanje sporova bez prinude”, naveli su lideri u saopštenju i dodali da su posvećeni “slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”.

Povodom dogovora između Britanije, SAD i Australije, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Žang Džun upozorio je da bi to u drugim delovima sveta moglo da izazove krizu nalik onoj u Ukrajini. “Ko ne želi da vidi ukrajinsku krizu trebalo bi da se suzdržava od stvari koje bi druge delove sveta mogle da odvedu u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže – ako ti se ne sviđa, nemoj to da namećeš drugima”, poručio je Džang.

(RTS)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave