NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 41 - NATO: Rusija se fokusira na istok kako bi zauzela...

UKRAJINA Dan 41 – NATO: Rusija se fokusira na istok kako bi zauzela Donbas; Češka poslala Ukrajini tenkove T-72

Četrdeset prvi dan rata u Ukrajini. Kijev optužuje ruske trupe za masovni zločin nad civilima u mestu Buča, dok Moskva tvrdi da je sve inscenirano. Humanitarni konvoj pušten je noćas ka Marijupolju. Posle Francuske i Nemačke, ruske diplomate proteruju i Danska, Švedska, Italija, Španija, Slovenija, Rumunija i Estonija. I EU zahteva da 19 ruskih dilomata napuste Brisel. Moskva najavila adekvatan odgovor. Brisel spremio peti paket sankcija koji predviđa zabranu uvoza ruskog uglja. UN: Od početka sukoba stradalo 1.417 civila.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Ukrajinske vlasti optužuju ruske trupe za masovno ubistvo civila u selu Buča blizu Kijeva.Tragovi borbi kod mesta Buča

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će Ukrajina sprovesti istragu o navodnim zločinima ruskih trupa nad civilima, u kojoj će učestvovati i međunarodni istražitelji.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da je svet video mnogo ratnih zločina i istakao da je “došlo vreme da ratni zločini koje su počinile ruske trupe budu poslednje takvo zlo na Zemlji”.

Sa druge strane, Aleksandar Bastrikin, šef ruskog istražnog odbora, naredio je da se otvori istraga povodom “namernog širenja lažnih informacija” o aktivnostima ruskih oružanih snaga u Buči.

Ruski ambasador pri UN Vasiloj Nebenzja rekao je da će Moskva predstaviti Savetu bezbednosti dokaze da njene snage nisu ubijale civile u Ukrajini i da nisu bile umešane u događaje u Buči.

Diplomatskoj ofanzivi protiv Rusije, u kojoj su Nemačka, Francuska i Litvanija proterale veliki broj ruskih dilomata sa svojih teritorija, pridružio se i američki predsednik Džozef Bajden nazvavši Vladimira Putina ratnim zločincem.

Evakuacija civila iz Marijupolja ponovo je propala za šta je Kijev optužio ruske snage koje su navodno blokrale konvoj autobusa Međunardnog komiteta Crvenog krsta.

Lokalne vlasti regiona Sumi i Žitomir saopštile su se da na tim područjima više nema ruskih trupa.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini ubijeno je 1.417 civila, a ranjeno 2.038, rečeno je iz kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave