NaslovnaAnalitikaUkrajinski civili ubijaju ruske vojnike otrovanim kolačima?

Ukrajinski civili ubijaju ruske vojnike otrovanim kolačima?

Najmanje dva ruska vojnika su preminula, a na desetine je povređeno nakon što su im ukrajinski civili navodno dali zatrovane kolače i alkohol u blizini Harkova, saopštili su ukrajinski obaveštajni zvaničnici.

Ukrajinska glavna obaveštajna uprava objavila je u subotu na Fejsbuku da su dva vojnika umrla, a 28 ih je prebačeno na intenzivnu negu nakon što su jeli otrove kolače u gradu Izijum. Otprilike 500 ruskih vojnika hospitalizovano je zbog teškog trovanja alkoholom “nepoznatog porekla”, dodaje se u saopštenju.

Vojnici su bili iz 3. ruske motorizovane streljačke divizije, prema ukrajinskim zvaničnicima. U postu se navodi da ruska vlada navodno otpisuje incident kao „neborbene gubitke“.

Trenutno zdravstveno stanje hospitalizovanih je nepoznato.

Otkako je Rusija prvi put izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, bilo je nekoliko priča o ukrajinskim civilima koji su uzimali oružje u ruke ili su koristili druga sredstva da pokore neprijateljske trupe. Ukrajinska vlada je na početku pozvala građane da se obuče za neophodnu borbu i prave molotovljeve koktele. U jednom slučaju, lokalni pivar u Lavovu se potpuno prebacio sa proizvodnje piva na pravljenje zapaljivih bombi.

Drugi video snimci prikazuju ukrajinske civile kako se suočavaju sa naoružanim vojnicima ili stoje ispred ruskih tenkova u pokušaju da blokiraju njihovo napredovanje. Prošlog meseca, jedna baka u Kijevu tvrdila je da je oborila ruski dron tako što je bacila na njega teglu kiselog paradajza, preneo je Insajder.

Bez obzira na sve, ruska invazija je dovela do razaranja ukrajinskih gradova i sela, a uništenje je primoralo milione civila da napuste svoje domove. Ujedinjene nacije su saopštile da je do sada ubijeno više od 1.200 ukrajinskih civila, ali stručnjaci očekuju da će stvarni broj biti mnogo veći.

Ovog vikenda, ukrajinsko ministarstvo odbrane je takođe optužilo ruske trupe za „samovoljno” pogubljenje civila u gradu Buča, koji se nalazi severozapadno od Kijeva. U izveštajima se navodi da su civili streljani sa vezanim rukama na leđima, dok su leševi pronađeni u dvorištima, automobilima i na ulicama. Prema Human Rights Watch-u, ruski vojnici su takođe navodno silovali i ubijali žene i decu. Sve te navode Moskva oštro demantuje.

Kako borbe traju već šestu nedelju, delegati dve zemlje tek treba da se dogovore oko uslova za okončanje rata.

Ukrajinski zvaničnik nagovestio je u subotu da bi razgovori licem u lice između ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog uskoro mogli da se održe u Turskoj. Međutim, Rusija je brzo odbacila tu ideju, a pregovarač Vladimir Medinski je izjavio da su zemlje i dalje previše podeljene po ključnim pitanjima.

oruzjeonline.com/Neewsweek

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave