NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 40 - Bajden nazvao Putina ratnim zločincem, Nemačka i Litvanija...

UKRAJINA Dan 40 – Bajden nazvao Putina ratnim zločincem, Nemačka i Litvanija proteruju ruske diplomate

Četrdeseti dan rata u Ukrajini. Kijev i Zapad optužuju Rusiju za masovno ubistvo civila u Buči, što Moskva negira. Za danas najavljen nastavak pregovora. Ukrajinsko Ministarstvo ekonomije procenilo je da su direktni gubici zbog rata dostigli 565 milijardi dolara. Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija u tajnosti pokrenula mobilizaciju oko 60.000 vojnika.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski saopštio je u nedelju da mirovni pregovori nisu napredovali dovoljno da bi se sastali lideri dve zemlje, ali da će se pregovori danas nastaviti.Četrdeseti dan rata u Ukrajini

Ukrajinske vlasti razgovaraju o pristanku na vanblokovski i nenuklearni status uz bezbednosne garancije niza zemalja, među kojima se najčešće pominju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, kao i Turska, Nemačka, Kanada, Italija, Poljska i Izrael. 

Volodimir Zelenski je, međutim, rekao da još ni od koga nisu dobili bezbednosne garancije koje traže za nagodbu sa Rusijom. 

Nakon što su objavljeni izveštaji o masovnim grobnicama i telima koja još leže na ulicama u regionu Kijeva, Ukrajina je optužila Rusiju za masovno ubistvo civila, a Zapad najavljuje nove sankcije. Moskva je optužbe odbacila, navodeći da je reč o provokaciji.

Ministarstvo ekonomije Ukrajine procenilo je da su direktni gubici zbog rata dostigli 565 milijardi dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave