Naslovna Novosti UKRAJINA Dan 39 – Zelenski: Još ni od koga nismo dobili bezbednosne...

UKRAJINA Dan 39 – Zelenski: Još ni od koga nismo dobili bezbednosne garancije; NATO: Rusi se repozicioniraju

0
google news

Trideset deveti dan rata u Ukrajini. Kijev i Zapad optužuju Rusiju za masovno ubistvo civila u Buči, što Moskva negira. Rusija uništila rafineriju u blizini Odese. Moskva saopštila da pregovori nisu napredovali dovoljno da bi se sastali lideri dve zemlje, ali je najavila nastavak pregovora za sutra. Ruske snage otvorile humanitarni koridor za strance od Marijupolja do Berdjanska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Šef NATO-a poručio da se ruske snage ne povlače iz regiona Kijeva, već da se repozicioniraju.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

U raketnom napadu ruske vojske pogođena je stambena četvrt u blizini Odese. Kako tvrdi guverner te oblasti, ima civilnih žrtava i dodaje da je protivvazduhoplovna odbrana sprečila uništavanje važnih infrastrukturnih objekata u tom lučkom gradu na Crnom moru.Ukrajinski vojnici u blizini Kijeva

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov Ruske oružane snage uništile su skladišta za benzin i dizel gorivo u rafineriji nafte koja se nalazi u Kremenčuku.

Konašenkov je napomenuo da je rafinerija snabdevala gorivom ukrajinske trupe u centralnim i istočnim regionima zemlje.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar kaže da je vojska uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom Kijevske oblasti. 

Otvaranje humaniratnih koridora do Marijupolja propali su, kao i u petak, za šta Ministarstvo odbrane Rusije krivi postupke Međunarodnog crvenog krsta. Moskva tvrdi da su humantarni konvoji “zbog delovanja Crvenog krsta” krenuli veoma kasno i da nisu mogli da stignu do Marijupolja na vreme.

Član ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahmija rekao je da je Rusija nagovestila da je nacrt mirovnih sporazuma u dovoljno odmakloj fazi za direktne konsultacije između lidera dve zemlje.

Arahmija je dodao da je Rusija prihvatila ukupni stav Ukrajine sa izuzetkom Krima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će vreme za ponovnu procenu odnosa sa Rusijom i dijalog doći kada se Evropljani “otrezne od američkog burbona”. Ocenio je da to nije kratkoročna perspektiva, ali da će to vreme ipak doći.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version