NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 36 - Moskva: Oboreni helikopteri prilikom evakuacije oficira Azova

UKRAJINA Dan 36 – Moskva: Oboreni helikopteri prilikom evakuacije oficira Azova

Rat u Ukrajini ušao je u 36. dan. Iz Ujedinjenih nacija navode da je od početka rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.189 civila, ali se strahuje da je taj broj veći. Konvoj autobusa za evakuaciju stanovništva kreće se ka Marijupolju. Kijev priznaje da je Rusija uništila vojnu industriju zemlje. Zelenski tvrdi da Rusija gomila trupe kod Donbasa. 

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju. Iz Ujedinjenih nacija navode da je od početka rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.189 civila, od čega je 98 dece, ali strahuju da je taj broj veći.Ruševine u Harkovu

Iz Moskve poručuju da je Ukrajina spremna da ispuni ključne zahteve Rusije. Osim toga, glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski rekao je da Rusija ne menja svoju poziciju u vezi sa Krimom i Donbasom.

Medinski je za rusku televiziju naveo da je u pisanim predlozima Ukrajine navedeno da odustaje od želje priključenju NATO-u, da prihvate status nepripadanja nijednom bloku, da se odreknu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje i da se obavežu da na svojoj teritoriji neće prihvatati vojne baze drugih zemalja.

S druge strane, ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak izjavio je da je optimista nakon pregovora sa Rusijom na kojima je Moskva saopštila da će smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva i grada na severu Ukrajine.

“Optimističan sam posle runde pregovora u Istanbulu”, rekao je Podoljak na onlajn brifingu posle razgovora u Turskoj.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru da je telefonom razgovarao sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom o novim sankcijama Rusiji.

Istakao je tokom jednočasovnog razgovora sa predsednikom SAD procenio situaciju na ratištu i za pregovaračkim stolom, kao i da su razgovarali o novom paketu sankcija i o pooštravanju postojećih kaznenih mera. 

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa evropskim liderima o plaćanju ruskih energenata u rubljama. 

Iz Kremlja je saopšteno da su se predsednik Rusije Vladimir Putin i kancelar Nemačke Olaf Šolc u telefonskom razgovoru saglasili da eksperti obe zemlje razgovaraju o tome kako bi plaćanje ruskog gasa moglo da se izvrši u rubljama.

Iz nemačke vlade navode da je Putin Šolcu rekao da se ništa neće promeniti za evropske partnere i da će se plaćanja i dalje obavljati u evrima preko “Gasprom banke”, koja nije obuhvaćena sankcijama, a da će se nakon toga cena prebacivati u rublje.

O plaćanju gasa predsednik Rusije je razgovarao i sa italijanskim premijerom Marijom Dragijem.

U saopštenju Dragijevog kabineta se navodi da je Putin objasnio šefu italijanske vlade kako će funkcionisati plaćanje u rubljama, ali detalji tog dela razgovora nisu objavljeni.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave