NaslovnaOružjeNovo OružjeVIDEO: Ruska raketa Iskander uništava sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine

VIDEO: Ruska raketa Iskander uništava sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine

Ministarstvo odbrane Rusije je 26. marta 2022. saopštilo da je projektil ispaljen iz sistema 9K720 Iskander direktno pogodio ukrajinski sistem PVO. Rusko ministarstvo podelilo je snimak tačnog napada kojim je potpuno uništen PVO sistem BUK-M1 9A310M1 TELAR (transporter – lanser i radar). Sistem je instaliran na jugozapadu ukrajinske prestonice Kijeva.

Raketni napad je koordinisan sa dronom koji je očigledno korišćen za lociranje, identifikaciju i napad na sistem protivvazdušne odbrane. Ukrajinski sistem Buk-M1, koji ima maksimalni domet od 35 kilometara, nije uspeo da otkrije bespilotnu letelicu ili presretne nadolazeće rakete.

Sistem Iskander može da lansira različite balističke i manevarske rakete. Sistem PVO je verovatno bio gađan raketom 9M723, za koju se očekuje da će imati domet do 500 kilometara.

Manevarska raketa je vođena satelitskim navigacionim sistemom GLONASS i INS (inercijalni navigacioni sistem). Raketa takođe može biti opremljena optičkim pretraživačem sa DSMAC [digitalizovanim korelatorom područja mapiranja scene] za terminalno navođenje.

Od početka svog vojnog napada na Ukrajinu, ruska vojska koristi raketni sistem Iskander za napad na vojne ciljeve visoke vrednosti duboko na teritoriji Ukrajine. Zapadni izvori tvrde da je ruska vojska do sada na Ukrajinu ispalila više od 1.000 balističkih i manevarskih projektila.

Poslednjih nedelja, ruska vojska je pojačala napore da neutrališe preostale ukrajinske sposobnosti protivvazdušne odbrane. Prema zvaničnom izveštaju ruske vojske, od invazije na Ukrajinu uništeno je 207 ukrajinskih sistema PVO.

Pripremio: B. Knific, foto: SouthFront

Revija Obramba

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave