NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 32 - Zelenski želi razmenu svih zarobljenika; Američki razarač uplovio...

UKRAJINA Dan 32 – Zelenski želi razmenu svih zarobljenika; Američki razarač uplovio u Gdanjsk

Trideset drugi dan rata u Ukrajini. Volodimir Zelenski rekao je da želi razmenu svih zarobljenika, kao i da je spreman da pregovara o neutralnom statusu, ali ne i o “demilitarizaciji” i “denacifikaciji”. UN saopštile da je od početka rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.119 civila. Bukte šumski požari u okolini Černobilja, kaže ukrajinska komesarka. Teška humanitarna situacija u Černigovu. Kijev i Moskva nastaviće pregovore u Turskoj.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Američki predsednik Džozef Bajden bio je u Poljskoj gde se sastao sa poljskim zvaničnicima, ali i ukrajinskim ministrima.

Iz Varšave je poručio da Vladimira Putina treba smeniti, ali je Bela kuća reagovala pojasnivši da je “predsednik želeo da kaže da ne treba dozvoliti Putinu da sprovodi silu nad svojim komšijama i u regionu”. 

Tokom jučerašnjeg dana evakuisano je više od 5.200 ljudi, od kojih više od 4.000 iz opkoljenog Marijupolja.

Gradonačelnik Lavova rekao je da je nekoliko raketnih napada izvedeno na taj grad, da su rakete ispaljene sa Krima i da nema poginulih.

Ukrajinske vlasti navode i da ruske snage granatiraju Donjeck, kao i da su izvršeni artiljerijski napadi u regionu Kijeva.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji se više od dve nedelje nije pojavljivao u javnosti, održao je radni sastanak sa vojnim vrhom, na kojem je poručio da “vojna operacija u Ukrajini teče po planu, uprkos poteškoćama”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave