NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 31 - Raketni napadi na Lavov

UKRAJINA Dan 31 – Raketni napadi na Lavov

Rat u Ukrajini ušao u drugi mesec. Vode se borbe u Sumskoj oblasti, kao i u centru Marijupolja. Izvedeni su raketni napadi na Lavov. Granatiran je Donjeck. Rusija održava vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti, kao i na Kurilskim ostrvima. Bajden se u Varšavi sastao sa ukrajinskim ministrima.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Nastavljeno je granatiranje gradova i sela u okolini Kijeva. U Marijupolju, koji je i dalje pod opsadom ruskih snaga, oko stotinu hiljada ljudi je danima bez hrane, vode i struje. Lokalni zvaničnici kažu da je 16. marta, u bombardovanju gradskog pozorišta koje je stanovnicima služilo kao sklonište, poginulo najmanje 300 ljudi. U napuštenom tržnom centru čeka se na humanitarnu pomoć.Gašenje požara od borbenih dejstava u Harkovu

Ukrajina tvrdi da su ruske snage uspele delimično da stvore kopneni koridor koji povezuje Krim sa Donbasom. Nadaju se da će postići dogovor s Rusijom o humanitarnom koridoru za evakuaciju civila iz severnog grada Černihova, koji je odsečen od ostatka zemlje.

U Moskvi kažu da je oslobođeno 93 odsto teritorije regiona Luganska i da im to omogućava da se fokusiraju na “oslobađanje Donbasa”.

Dve strane oprečno govore o gubicima tokom mesec dana rata. Ruske i ukrajinske vlasti objavile su podatke o gubicima tokom 30 dana rata u Ukrajini. Moskva tvrdi da je poginuo 1.351 vojnik, kao i da je na suprotnoj strani stradalo 14.000 vojnika.

Vlasti u Kijevu su, istovremeno, objavile svoje podatke, prema kojima je ubijeno 16.000 ruskih i oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Američki predsednik stigao je na istok Poljske, kako bi iz prve ruke sagledao razmere izbegličke krize. Obišao je pripadnike 82. vazduhoplovne brigade Sjedinjenih Država koja služi kao pojačanje istočnom krilu NATO-a.

Daleko od očiju javnosti nastavljaju se i pregovori Rusije i Ukrajine. Kijev tvrdi da nisu istiniti navodi Turske da je postignut napredak u četiri ključne oblasti, ističući da su razgovori izuzetno teški.

Ruska strana insistira na sveobuhvatnom sporazumu, koji bi, pored neutralnog statusa Ukrajine i bezbednosnih garnacija obuhvatao i demilitarizaciju, denacifikaciju i priznanje Krima i Donbasa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave