NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 30 - Zelenski evropskim liderima: Malo ste zakasnili

UKRAJINA Dan 30 – Zelenski evropskim liderima: Malo ste zakasnili

Trideseti dan rata u Ukrajini. Čelnici NATO-a, G7 i EU na sastancima u Briselu istakli su podršku Ukrajini i najavili dalje slanje vojne i humanitarne pomoći. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je liderima zemalja EU što su se ujedinila u podršci njegovoj zemlji, ali je istakao da su “malo zakasnili” u zaustavljanju Rusije. EU i SAD postigle su dogovor o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa, kojim bi se smanjila evropska energetska zavisnost od Rusije.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Čelnici NATO, G7 i EU zahtevaju od Rusije da prekine vojna dejstva u Ukrajini i najavljuju dalju izolaciju Moskve. 

Na NATO samitu je odlučeno da se ojača istočno krilo Alijanse slanjem dodatnih trupa u Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju i Slovačku. 

SAD su saopštile da uvode nove sankcije uperene na članove ruske Dume i kompanije koje su povezane sa odbrambenim sektorom te zemlje.

Iz Brisela upozoravaju da će odgovoriti ukoliko Rusija upotrebi hemijsko naoružanje, a predsednik SAD Džozef Bajden smatra da Rusiju treba isključiti i iz G20 najrazvijenijih zemalja sveta.

Rusko ministarstvo dobrane najavilo je da će u petak uz humanitarne koridore za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova otvoriti i pomorski koridor za izlazak stranih brodova koji su ostali u ukrajinskim lukama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave