NaslovnaIstorijaTV TORANJ KAO META 1999-2022

TV TORANJ KAO META 1999-2022

Isti ciljevi, iste namere, drugačije reakcije svetskih medija

Svi svetski mediji su kao jedan od ‘’zločina ruskih agresora’’ preneli vesti o gađanju i oštećenju TV tornja u Kijevu. Pre 23 godine, potpuno unišenje avalskog TV tornja je propraćeno vestima da se radilo o ‘’legalnoj meti i opravdanom uništenju’’. Zbog iskustava iz 1999, svakako da najbolje razumemo i saosećamo sa stradanjem ukrajinskog naroda. Ali, ne shvatamo dvostruke medijske aršine u tretiranju žrtava i razaranja.

Avalski toranj je projektovan od 1959 do 1960, a izveden od 1961. do 1964. godine, Sa radom je započeo 1965. godine. Bio je visok 204,5 metara. Stablo tornja je predstavljalo armiranobetonsku konstrukciju trougaonog sandučastog preseka. Srušen je 29 aprila 1999. godine tokom NATO agresije.  Prethodno je bilo uništeno napajanje stanice ali je jedan oficir postavio rezervni generator. Cilj uništenja tornja je bio da se trajno onemogući emitovanje Radio Televizije Srbije odnosno, ’’širenje srpske propagande’’; međutim, RTS je nastavio prenos preko mreže lokalnih TV stanica širom Srbije. Avalski toranj je bio simbol i znamenito obeležje  Beograda i Srbije. Kula je bila jedna od poslednjih zgrada koja je  srušena pre završetka NATO operacije. Kulu su uništile dve laserski navođene bombe GBU-27 koje su pogodile jednu nogu kule i izazvale potpuno rušenje i uništenje tornja.

Sve do 11 septembra 2001 i napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, avalski toranj je bio najviši objekat u svetu srušen neprijateljskim napadom.

Rusi su 1 marta 2022 godine pogodili TV toranj u Kijevu (Телевізійна вежа). Toranj, u vidu metalne rešetkaste konstrukcije visoke 385 metara, izgrađen je u periodu od 1968 do 1973 godine. Ruske snage su 1. marta 2022. upozorile da ubrzo sledi precizni udar na objekte Službe bezbednosti Ukrajine i 72. glavni centar za informativno-psihološke operacije u Kijevu, a u cilju „suzbijanja informacionih napada na Rusiju“. Istovremeno, radnici i stanovništvo su, navodno, upozoreni da napuste relejne čvorove i susedne zgrade. Ubrzo nakon toga, dve rakete su ispaljene na TV toranj. Jedna je udarila u kontrolnu sobu emitera na samom tornju, a druga u trafo-stanicu koja je toranj snabdevala strujom. U raketnom napadu je poginulo pet osoba, među njima i novinar Jevgenij Skakun. Osam ukrajinskih TV kanala je prekinulo emitovanje, ali su istog dana nastavili sa emitovanjem u digitalnom formatu. Sam toranj nije srušen.

Avala

2 KOMENTARA

  1. War criminals, and not only war criminals: Angels, Soros, Rockefeller, Kennedy, Rothschild, Vatican, London City, NATO, Belgium, Netherlands, Denmark, Iceland, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Italy, Spain, Greece, Turkey, Canada, Great Britain, Norway, Poland, Portugal, Luxembourg and the United States.

    Военные преступники, и не только военные преступники: Ангелы, Сорос, Рокфеллер, Кеннеди, Ротшильд, Ватикан, Лондон-Сити, НАТО, Бельгия, Нидерланды, Дания, Исландия, Чехия, Франция, Германия, Венгрия, Италия, Испания, Греция, Турция , Канада, Великобритания, Норвегия, Польша, Португалия, Люксембург и США.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave