NaslovnaAnalitikaZašto je zauzimanje Marijupolja važno za Rusiju?

Zašto je zauzimanje Marijupolja važno za Rusiju?

Grad koji je najviše bombardovan u ratu Ukrajine sa Rusijom ključan je za vojnu kampanju Moskve. Ali zašto?

Marijupolj

Obezbeđivanje kopnenog koridora između Krima i Donbasa: Marijupolj tvrdoglavo stoji na putu ruskim snagama koje su izbile sa poluostrva Krim. Oni guraju na severoistok kako bi pokušali da se povežu sa svojim drugovima i ukrajinsko-separatističkim saveznicima u regionu Donbas na istoku Ukrajine.

Gušenje ukrajinske ekonomije: U normalnim vremenima, Marijupolj je ključno izvozno čvorište za ukrajinski čelik, ugalj i kukuruz koji idu kupcima na Bliskom istoku i šire. Gubitak Marijupolja bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinske ekonomije.

Prilika za propagandu: Marijupolj je dom ukrajinske jedinice pod nazivom Brigada Azov, koja sadrži ekstremiste krajnje desnice, uključujući neonaciste. Iako čine možda najmanji deo ukrajinskih borbenih snaga.

Veliko podizanje morala: Pobeda Rusije u Marijupolju bi omogućila Kremlju da pokaže svom stanovništvu – kroz medije – da Rusija ostvaruje svoje ciljeve i napreduje. Ali za Ukrajince bi gubitak Mariupolja bio veliki udarac.

Marijupolj

1 KOMENTAR

  1. Мариупољ је био на корак да се побуни и повеже са осталим градовима Доњецке републике, ипак, Украјинцу су по хитном поступку од неонацистичке скупине Азов формирали паравојну формацију која се истакла у заустављању сваког покушаја побуне у Мариупољу. Борба са цивилима је њима била омиљена борба.
    У међувремену су добили и спољне менторе који су их обучили и опремили…
    Данас су пред гашењем јединице услед Специјалне војне операције руских оружаних снага у Украјини…
    Слава Русији…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave