NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 26 - Prva razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine

UKRAJINA Dan 26 – Prva razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine

Dvadeset šesti dan rata u Ukrajini. Kijev odbacio predlog Moskve da ukrajinski vojnici polože oružje u zamenu za bezbedan izlazak. Pregovori nastavljeni. Ruske snage ispalile dve rakete na vojni poligon u gradu Rivne na zapadu Ukrajine. Od početka konflikta u Ukrajini poginulo najmanje 925 civila.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

U nedelju u večernjim satima Rusko ministarstvo odbrane je pozvalo, kako su naveli, nacionaliste u Marijupolju da polože oružje i ponudilo im bezbedan izlaz iz tog lučkog grada 21. marta.

Moskva je ponudila otvaranje humanitarnih koridora iz Marijupolja koji će voditi i na istok i na zapad, a Kijev da će poslati pedesetak autobusa koji će pomoći u evakuaciji.

Za danas je najavljen i nastavak pregovora Kijeva i Moskve. 

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi objavio je da je 10 miliona ljudi do sada napustilo svoje domove u Ukrajini, što je više od četvrtine njenog stanovništva. Neki su interno raseljeni dok su drugi izbegli u inostranstvo.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Rusija tvrdi da je u Donbasu vršen genocid nad civilima ruske nacionalnosti i da je u pitanju “specijalna vojna operacija” sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave