NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 25 - Moskva dala rok protivnicima u Marijupolju da polože...

UKRAJINA Dan 25 – Moskva dala rok protivnicima u Marijupolju da polože oružje

Dvadeset peti dan rata u Ukrajini. Prema podacima UN, do kraja jučerašnjeg dana u Ukrajini poginula su najmanje 902 civila, ne računajući Marijupolj. Gotovo četvrtina stanovništva ove zemlje napustilo je svoje domove – neki su interno raseljeni, a neki su napustili Ukrajinu, saopštava UNHCR.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Četvrta nedelja rata uveliko traje, a sukobi su sve jači. Pored uličnih borbi u Marijupolju, granatirana je važna tranzitna tačka za izbegle iz tog grada – Zaporožje, ima poginulih civila i uveden je dvodnevni policijski čas.

Ukrajinske snage su izgubile izlaz na Azovsko more iz Hersonske oblasti, odnosno, glavnu vezu sa Crnim morem. Rusija je počela da koristi najsavremenije oružane sisteme iz svog arsenala – hipersonične rakete “kinžal” kojima je uništen veliki podzemni depo raketa i municije u ukrajinskom regionu Ivano-Frankovsk.

Kijev tvrdi da su u subotu iz ukrajinskih gradova humanitarnim koridorima evakuisane samo 6.623 osobe, znatno manje nego u petak kada je gradove širom zemlje napustilo 9.145 ljudi.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da bi bila greška normalizovati odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nakon ruskog napada na Ukrajinu, kao što je učinjeno 2014. godine posle aneksije Krima.

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da će saradnja Rusije i Kine biti sve snažnija s obzirom na aktuelnu situaciju.

“Saradnja će postati snažnija, jer u trenutku kada Zapad očigledno podriva sve temelje na kojima je zasnivan međunarodni sistem, naravno da mi, kao dve velike sile, moramo da razmislimo kako da se ponašamo u ovom svetu”, dodao je Lavrov.

Turska je uverena da Moskva i Kijev mogu da postignu mirovni sporazum. Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin ističe da je prioritetni zadatak Ankare je da organizuje sastanak ukrajinskog i ruskog predsednika Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave