NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 21 - Bajden nazvao ruskog predsednika ratnim zločincem

UKRAJINA Dan 21 – Bajden nazvao ruskog predsednika ratnim zločincem

Dvadeset prvi dan rata u Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su “neke od formulacija sporazuma sa Ukrajinom blizu dogovora”, a iz Kremlja poručuju da bi status Ukrajine, poput onog koji imaju Austrija i Švedska, bio smatran kompromisom. Kijev traži bezbednosne garancije od saveznika. Zelenski se obraća Američkom kongresu i traži vojnu pomoć i nove sankcije za Rusiju. Međunarodni sud pravde naložio Moskvi da obustavi vojne akcije. Ukrajinu je dosad napustilo gotovo tri miliona ljudi. Bajden nazvao Putina ratnim zločincem.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije – Mateuš Moravjecki, Petr Fijala i Janez Janša doputovali su vozom u Kijev, u prvu posetu stranih lidera Ukrajini otkako je Rusija otpočela vojnu operaciju.Jedna od uništenih zgrada u Harkovu

Rusko-ukrajinski pregovori biće nastavljeni danas, saopštio je u utorak savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Podoljak je istakao da postoje fundamentalne protivrečnosti u stavovima ruske i ukrajinske delegacije na razgovorima, ali da postoji i mogućnost kompromisa.

Savet Evropske unije odlučio je da uvede četvrti paket restriktivnih mera i sankcioniše još 15 pojedinaca i devet kompanija iz Rusije, čime se broj sankcionisanih zbog podrivanja suvereniteta i teritorijalnig integriteta Ukrajine popeo na 877 pojedinaca i 62 kompanije i institucije. 

Sa druge strane, Rusija je uvela sankcije predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i drugim američkim zvaničnicima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, Rusija je zvanično napustila Savet Evrope, dok Ministarstvo spoljnih poslova obećava da takav potez neće uticati na prava i slobode ruskih građana. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je Kijevu već stavljeno do znanja da “politika otvorenih vrata” NATO saveza ne važi za Ukrajinu.

Zelenski tvrdi da je blizu stotinu dece poginulo tokom rata koji je usledio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave