NaslovnaAvijacijaDron iz Ukrajine pao u Zagrebu?

Dron iz Ukrajine pao u Zagrebu?

Neidentifikovana leteći objekat koji se srušio u Zagrebu na Jarunu u četvrtak posle 23 sata mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh. To je zaključak Tajlera Rogovaja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala “Ratna zona”.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Rogovaj je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu. I da priča bude još bizarnija, smatra da je ta letelica u Hrvatsku stigla iz Ukrajine, nakon što se pokvarila.

“Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Ozbiljno se pokvario, preleteo celu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141”, napisao je pomenuti stručnjak.

Zbunjujuće i alarmatno je da je letelica došla do Zagreba. Rogovej je objasnio i kako je došao do tog zaključka. “Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini”, dodao je.

“Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka i snimanje”, napisao je ovaj stručnjak. Sleće pomoću padobrana, a zagrebačka policija potvrdila je da je na mestu pada pronašla dva padobrana.

Na letelici crvena petokraka i ćirilica

Neslužbeno smo saznali kako je na ostacima letelice pronađena crvena petokraka te slova na ćirlici. To ide u prilog Rogovajevoj teoriji. Policija je pronašla i dva padobrana.

Tupolev Tu-141 Striž ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti” Stručnjak je, dakle, uveren da je ta letjelica u Hrvatsku došla iz Ukrajine, a za kraj je upitao:

“Dron je očito preletio jednu ili više zemalja. Što radi protivvazdušna odbrana NATO- a?

Izvor Blic

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave