NaslovnaOružjeNovo OružjeUkrajinski pištolj FORT-20

Ukrajinski pištolj FORT-20

Fort 9
Fort 9

Tokom žestokih sukoba koji traju u Ukrajini, zaraćene strane će najmanje koristiti – pištolje. No, zanimljivo je da i Rusi i Ukrajinci uporno rade na novim tipovima ove vrste oružja. Pri tome, Ukrajinci su više usmereni na zapadno komercijalno tržište.

Ukrajinci su 24 januara 1991 godine u Vinici, u okviru proizvodnog odeljenja oblasnog MUP, pokrenuli malo državno naučno-proizvodno preduzeće NPO Fort. Ideja je bila da se ovde konstruišu i razrađuju sredstva specijalne namene za pripadnike unutrađnjih poslova Ukrajine.

Fort 12
Fort 12

Firma je ubrzo stekla status glavne naučno-istraživačko-proizvodne insistucije MUP (Казенне підприємство Науково-виробниче об’єднання ’’Форт’’ Міністерства внутрішніх справ України) a 1998 je formiran i ogranak za proizvodnju pištolja. Pri tome, kao osnova za razvoj kratkocevnog oružja usvojen je čuveni ČZ-75 i eksportni ČZ-83 a češka ”Zbrojovka” je Ukrajincima isporučila sve neophodne uređaje i mašine.

Kao bivša članica Varšavskog ugovora, Ukrajina se još uvek oslanjala na municiju 9×18 mm Makarov; tako je 1998 godine započeta serijska proizvodnja prvog domaćeg, ukrajinskog pištolja, 9mmM ”Fort-12”. Istina, ”Fort” je tek 2002 godine osvojio i proces proizvodnje cevi, koje su do tada nabavljane u Češkoj. Od tog trenutka, započinje ubrzani razvoj firme i rad na više modela koji su na tržište plasirani uz snažnu marketinšku kampanju. Iz komercijalnih razloga, ubrzo se prešlo na pištolje u svim poznatim svetskim kalibrima. Primera radi, 2018 godine je na tržište plasiran FORT-28, prvi pištolj u kalibru 5,7×28 mm izrađen van zemalja EU i SAD.

  • Fort 14
  • Fort-17
  • Fort-18
  • Fort-19
  • Fort-20
  • Fort_21

FORT-20

Kompanija iz Vinice je sredinom juna 2021 godine na XVII sajmu ”Oružje i bezbednost” (Зброя та безпека) u Kijevu predstavila svoj najnoviji pištolj 9×19 mm FORT-20.

Fort-28 5-7x28mm
Fort-28 5-7x28mm

FORT-20 ima polimerski ram sa MIL-STD 1913 Picatinny taktičkom šinom, kompletno čekiranim rukohvatom sa mogućnošću izmene elemenata radi prilagođavanja veličini i konfiguraciji sake strelca. Komande su ekstremno jednostavne i intuitivno asociraju na “Glock” sigurnosnu obaraču, obostranu polugu za rasklapanje i zadržač navlake i dugme zadržača okvira, palsirano samo sa leve strane.

Ukrajinska Jurišna puška Fort/Tavor

Navlaka je izrađena od čelika, sa narezima na prednjoj i zadnjoj strani. Prednji i zadnji nišan su pomerljivi (mogu se regulisati), sa svetlo-belim tačkama. Na navlaci je, odmah iza otvora za izbacivanje čaura, indikator metka u komori. FORT-20 ima i obaraču samo jednostrukog dejstva a cev, dužine oko 100 mm, je sa 6 poligonalnih žlebova sa uvijanjem udesno.

“Taktička” verzija oružja ima nešto dužu cev, sa navojima za montažu skrivača plamena i prigušivača zvuka. Ukupna dužina pištolja je 180 mm a masa, sa praznim okvirom, 750 grama. Okvir je dvoredi, kapaciteta 14 ili 16 metaka, izrađen od čeličnog lima sa polimerskim dnom. Završna obrada oružja može biti, prema želji kupca, mat-crna ili “pustinjske” boje (peska). Bar do početka ruskog napada, FORT-20 je bio nedostupan u EU i SAD ali je distribuciju preuzela Poljska pa će se brzo pojaviti na svetskom tržištu.

Katalog Fort-20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave