NaslovnaMornaricaAmerička podmornica otkrivena u ruskim teritorijalnim vodama

Američka podmornica otkrivena u ruskim teritorijalnim vodama

Američka podmornica otkrivena je u subotu u ruskim teritorijalnim vodama u blizini Kurilskih ostrva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rusija je saopštila da se incident dogodio u 10:40 po moskovskom vremenu u blizini jednog od Kurilskih ostrva Urup.

Podmornica klase Virdžinija navodno je ušla u područje gde je ruska pacifička flota izvodila vežbe. Ruska vojska je navela da je navodno poslato upozorenje američkoj podmornici.

Prema vodećim dokumentima o zaštiti državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada Pacifika Fregata flote Maršal Šapošnjikov upotrebila je odgovarajuća sredstva. Američka podmornica je pokrenula samohodni simulator da podeli sliku cilja na radaru i sredstvima akustičke kontrole na dva dela i maksimalnom brzinom se povukla iz ruskih teritorijalnih voda“, saopštilo je ministarstvo.

Vest koju su preneli ruski mediji dolazi u vreme kada su tenzije između Zapada i Rusije u punom jeku.

Američka podmornica otkrivena je u subotu u ruskim teritorijalnim vodama
Američki vojni ataše pozvan u Ministarstvo odbrane Rusije zbog incidenta sa podmornicom.

Japan polaže pravo na Kurilska ostrva u obližnjem Ohotskom moru. Japan ova ostrva naziva Severnim teritorijama. Ovaj spor datira iz Drugog svetskog rata, kada su pripadnici Crvene armije zauzeli ostrva. Zbog spora, dve zemlje nisu nikada potpisale mirovni sporazum.

Američki vojni ataše pozvan u Ministarstvo odbrane Rusije zbog incidenta sa podmornicom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave