NaslovnaNovostiObuka vojnika na služenju vojnog roka u 63. padobranskoj brigadi

Obuka vojnika na služenju vojnog roka u 63. padobranskoj brigadi

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“ koji su nakon prve faze obučavanja raspoređeni u 63. padobransku brigadu ove nedelje na Kopaoniku realizuju obuku u zimskim uslovima.

Oni su u prethodnom periodu uspešno savladali sadržaje osnovne taktičke obuke, realizovali sva programska gađanja i proveru fizičkih sposobnosti i započeli sa osposobljavanjem za vojnike padobranske specijalnosti.

Pored osnovne obuke u skijanju, vojnici na planini uvežbavaju postupke i taktičke radnje izviđačkih organa u prikupljanju obaveštajnih podataka i obučavaju se za orijentaciju i kretanje po nepoznatom snežnom terenu, izradu i maskiranje skloništa, kao i za vožnju motornih sanki.

Po završetku zimske obuke, očekuje ih preživljavanje u prirodi i realizacija padobranskih skokova, kao najvažniji segmenti osnovne padobranske obuke koju prolaze vojnici na služenju vojnog roka u ovoj elitnoj jedinici Vojske Srbije.

Tokom služenja vojnog roka, za koji ističu da je čin istinskog patriotizma, vojnici pokazuju izuzetnu motivisanost i želju da služe svojoj zemlji kao profesionalni pripadnici Vojske Srbije u 63. padobranskoj brigadi, za šta uslove stiču uspešnim završetkom predstojeće padobranske obuke.

U isto vreme u toku je provera obučenosti vojnika na služenju vojnog roka

Na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu realizovana je provera osnovne individualne obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „decembar 2021“.

Cilj provere je da se utvrdi da li su vojnici osposobljeni za samostalno izvršavanje taktičkih radnji i postupaka na bojištu, pravilno rukovanje naoružanjem i vojnom opremom i obavljanje dužnosti organa unutrašnje i službe obezbeđenja objekata, za šta su se u prethodnih šest nedelja teoretski i praktično obučavali.

Na dvodnevnom ispitu individualne osposobljenosti vojnici su rešavali zadatake iz taktičke obuke, pokazali praktična znanja i veštine u rukovanju različitim vrstama pešadijskog naoružanja, strojevu obučenost i pripremljenost za obavljanje stražarske službe, a prethodno su uspešno položili test fizičke pripremljenosti. 

Odlični i vrlodobri rezultati na proveri govore o izuzetnoj motivisanosti i posvećenosti vojnika na služenju vojnog roka i visokom kvalitetu obuke realizovane u centrima Komande za obuku. 

Vojnike sada očekuje šestonedeljna specijalistička obuka, tokom koje će se osposobljavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti, a potom će biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije do kraja služenja vojnog roka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave