NaslovnaNovostiSmartfon za vojsku i specijalne jedinice

Smartfon za vojsku i specijalne jedinice

Grupacija Aquarius i Kasperski Lab predstavili su bezbedan pametni smartfon, koji je pozicioniran kao idealno rešenje za vojsku i specijalne jedinice. Uređaj se zvanično zove džepni personalni računar (PDA). Proizvodni pogon se nalazi u Ivanovu.

Aquarius Group (deo NKK Nacionalne kompjuterske korporacije) i čuveni Kaspersky Lab razvili su bezbedan pametni telefon, specijalno namenjen za vojne i specijalne jedinice. Do kraja godine kompanija planira da pusti u opticaj pilot-seriju od 3 hiljade uređaja.

Na razvoj je potrošeno više od milijardu rubalja. Svi komunikacioni kanali su navodno zaštićeni u novom pametnom telefonu, dok su i hardver i softver su „potpuno ruski“.

Istina, tačni hardverski parametri uređaja još nisu prijavljeni, kao ni cena. Za sada se zna da je uređaj je opremljen 8-jezgarnim procesorom ARM arhitekture. Ekran je 6.67 inča a kapacitet litijumske baterije je 5000 mAh koja se puni USBc konekcijom.

U isto vreme, Kasperski OS je deklarisan kao operativni sistem. Platforma je namenjena potrošačima sa visokim zahtevima u pogledu digitalne bezbednosti. Takođe se očekuju komercijalna rešenja gde če korsnik moći da bira operativni sistem. U ponudi će biti „Aurora” (do nedavno zvan Sailfish Mobile OS) i Android. Naziv komercijalnog modela koji se već nalazi u prodaji je Aquarius CMP NS M11. Prema rečima stručnjaka, platforma Kasperski je bolje zaštićena ali zatvorenog jednostavnog tipa: „Što manje funkcija u sistemu, to je manje ranjivosti“. Po mišljenju analitičara, zaista je logično da se napravi gedžet na takvom sistemu za potrebe državnih organa i odbrambenog sistema.

Trenutno je proizvedena prva probna serija od 200 aparata na bazi operativnog sistema Kaspersky OS, a do kraja godine se planira proizvodnja od još 3.000 aparata. Obim investicija uloženih u razvoj ovih uređaja je više od milijardu rubalja.

Akuarius planira da proširi svoj asortiman proizvoda. Predstavnici Akuariusa kažu da će u budućnosti biti dostupni novi pametni telefoni, laptopovi i tableti sa različitim nivoima zaštite, uključujući vodootporne, otporne na udarce, prašinu, kao i otporne na eksploziju.

Sličan uređaj, ali na bazi Android operativnog sistema, već je predstavio Rostec.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave