NaslovnaNovostiNovi raketni sistem Tornado-S

Novi raketni sistem Tornado-S

Platforma Tornado-S je značajno nadograđena verzija višecevnog raketnog sistema Smerch (Смерч), ima povećan domet i preciznost.

Ruska vojska će do kraja ove decenije koristiti novi samohodni višecevnih sistem za lansiranje raketa, sobzirom da će nova platforma velikog kalibra Tornado-S zameniti starije platforme.

 Tornado-S

Uprkos godinama, ruska armija je nastavila da koristi zastareli samohodni višecevni raketni sistem BM-27 Uragan, koji je ušao u službu sovjetske vojske kasnih 1970-ih, zajedno sa teškim višenamenskim lanserima BM-30 Smerč iz kasnih 1980-ih. Obe platforme će biti povučene iz upotrebe do kraja 2027.

„Planirano prenaoružavanje jedinica raketne artiljerije naprednim višecevnim raketnim sistemima Tornado se nastavlja“, rekao je načelnik Raketnih trupa i artiljerije Rusije general-potpukovnik Mihail Matvejevski u intervjuu za list Ministarstva odbrane ”Krasnaja zvezda”.

„Do kraja 2027. raketni sistemi velikog kalibra Tornado-S sa poboljšanim karakteristikama i proširenim spektrom raketnih projektila će u potpunosti zameniti postojeće lansere Smerč i zastarele sisteme Uragan, dok će oružje srednjeg kalibra Tornado-G sa automatizovanim ciljanjem zameniti zprevaziđene višecevne raketne bacače „Grad“, dodao je general.

 Tornado-S

Pored već nabrojanih karakteristika, Tornado-S takođe nudi mogućnost uvođenja individualnog vođenja za svaku raketu, tako da je sistem namenjen za gađanje neprijateljskih vojnika, vojne opreme, znači, i stacionarnih i mobilnih pojedinačnih, kao i višestrukih ciljeva.

Dodatne platforme

Ruska vojska je takođe dobila unapređene samohodne haubice 2S19M2 Msta-SM sa tehnologijom gađanja sa automatizovanim prstenom koja omogućava „integraciju u jedinstveni sistem komandovanja i upravljanja na taktičkom nivou“, primetio je general Matvejevski. „Artiljerija višenamenskih snaga Koalicija-SV stigla je za trupe Zapadnog vojnog okruga Rusije. Ovaj sistem je jedinstven. Poseduje borbeni odeljak bez posade, tako da se procesi ciljanja i punjenja oružja odvijaju bez učešća ljudi.

Tornado-G

Matvejevski je dodao da je savremeno naoružanje koje koriste ruske raketne trupe i artiljerija uvećano sa 25 na 60% u odnosu na 2012 godinu. Verzija Tornado-G je bila prvi višecevni raketni sistem koji je dobio automatizovani sistem za nišanjenje i upravljanje vatrom što je omogućilo kontinuirano praćenje borbenog vozila tokom kretanja, a zatim obavljanje vatrene misije u najkraćem mogućem vremenu nakon izlaska u položaj.

Pored toga, ruski stručnjaci su za lanser konstruisali kompaktni visokoeksplozivni fragmentacioni projektil koji koristi upaljač sa visinomerom. Novi uređaj omogućava detonaciju projektila na bilo kojoj odabranoj visini, do nekoliko metara pre udara u zemlju. Poslednja serija raketnih sistema Tornado-G raspoređena je u ruske jedinice prošlog novembra.

1 KOMENTAR

  1. Ove za vas zastarele sisteme samo prosledite Srbiji,mi cemo im vec naci namjenu i bice nam od velike pomoci i ogroman faktor odvracanja a bgm i napada ako zatreba braci preko drine ili preko adm linije prema nasoj juznoj Srbiji KiM!

    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave