NaslovnaNovostiZa potrebe VS ulaganje u naoružanje i vojnu opremu 1.25 milijarde evra

Za potrebe VS ulaganje u naoružanje i vojnu opremu 1.25 milijarde evra

Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić obišao je danas sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem vojni aerodrom „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu. 

U narednih pet godina za potrebe VS ulaganje u naoružanje i vojnu opremu 1,25 milijarde evra
U narednih pet godina za potrebe VS ulaganje u naoružanje i vojnu opremu 1,25 milijarde evra

Obilazak je započeo sastankom sa direktorima preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, kome su prisustvovali i ministri finansija i privrede Siniša Mali i Anđelka Atanacković, nakon čega je usledio prikaz sposobnosti dela helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade.

Predsednik Republike je nakon prikaza rekao da će država u narednih pet godina za potrebe Vojske Srbije naručiti naoružanje i vojnu opremu od domaće odbrambene industrije u vrednosti od 1,25 milijarde evra, ocenjujući da će tako naša vojska biti modernizovana, uz sve ono što se kupuje od ruskih i francuskih partnera.

Očekujemo tačno 30 helikoptera, od toga će biti 11 helikoptera H-145, četiri Mi-35, tri Mi-17, plus 11 ili 12 Mi-35 polovnih koje kupujemo od jedne članice Evropske unije, tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helikopterska velesila u ovom regionu.

Za potrebe VS ulaganje u naoružanje i vojnu opremu 1.25 milijarde evra

Govoreći o standardu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije predsednik Vučić je podsetio da su plate u Vojsci u prethodnih osam godina uvećane za 70%, odnosno da su rasle oko 7,5% godišnje u uslovima fiskalne konsolidacije.

Prosečno pripadnik Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u ovom trenutku ima ukupna primanja, u šta su uključena dežurstva i dodatne smene, 120.000 dinara. Primanja nisu mala, ali su opterećeni vojnici, oficiri, podoficiri, jer rade posao za dvoje ljudi – istakao je vrhovni komandant Vojske Srbije i dodao da će plate nastaviti da rastu i da će se raditi na boljoj popuni u budućnosti.

Za potrebe VS ulaganje u naoružanje i vojnu opremu 1.25 milijarde evra

Na današnjem prikazu dela helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade na vojnom aerodromu u Nišu vrhovni komandаnt Vojske Srbije je imao priliku da se uveri u visok nivo osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije za izvođenje vazduhoplovne podrške specijalnih snaga, taktičkog helikopterskog desanta i evakuacije vazdušnim putem. Na kraju prikaza osposobljenosti, izvedeni su padobranski skokovi sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije, nakon čega je usledio defile vazduhoplova.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave