NaslovnaNovostiProdaja oružja dostigla rekordnih 531 milijardi dolara u 2020

Prodaja oružja dostigla rekordnih 531 milijardi dolara u 2020

Prodaja oružja i vojnih usluga 100 najvećih svetskih kompanija za proizvodnju oružja dostigla je rekordnih 531 milijardi dolara u 2020. godini, što je povećanje od 1,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Stockholmskog instituta za istraživanje međunarodnog mira (SIPRI).

Švedski institut saopštio je da je 2020. šesta uzastopna godina kako top 100 kompanija koje se bave trgovinom oružjem beleže rast, a taj rast nije umanjen čak ni u trenucima pada globalne ekonomije. Ukupna prodaja bila je 17 posto veća nego u 2015. kada su prvi put uključeni podaci o kineskim kompanijama.

“Industrijski divovi uveliko su bili zaštićeni trajnom potražnjom vlade za vojnom robom i uslugama”, rekla je Alexandra Marksteiner, istraživačica SIPRI-ja. “U velikom delu sveta vojna je potrošnja rasla, a neke vlade su čak ubrzale plaćanja industriji oružja kako bi ublažile uticaj krize izazvanom pandemijom.”

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje dominiraju industrijom, gde je 41 kompanija otvarila prodaju od 285 milijardi dolara, što čini oko 54 posto ukupne prodaje oružja među 100 najvećih kompanija. Svih pet najboljih kompanija na lestvici od 2018. godine imaju sedište u SAD-u, kaže SIPRI.

Uspon kineskih proizvođača vojne tehnologije

Procenjuje se da je prodaja oružja vodećih kineskih kompanija u 2020. iznosila 66,8 milijardi dolara, 1,5 posto više nego 2019. godine.

Kineske kompanije čine 13 posto ukupne prodaje oružja u Top 100, ispred Ujedinjenog Kraljevstva koje je imalo treći najveći udeo.

“Poslednjih godina kineske kompanije koje se bave oružjem imale su koristi od programa vojne modernizacije zemlje i usredsredile su se na vojno-civilnu fuziju”, rekao je Nan Tian, viši istraživač SIPRI-ja. “Postali su jedni od najnaprednijih proizvođača vojne tehnologije na svetu.”

Dvadeset i šest evropskih kompanija koje se bave oružjem u Top 100 zajedno su činile 21 posto ukupne prodaje oružja, ili 109 milijardi dolara, objavio je SIPRI.

Sedam britanskih kompanija zabeležilo je prodaju oružja od 37,5 milijardi dolara u 2020. godini, što je povećanje od 6,2 posto u odnosu na 2019. godinu. Prodaja oružja BAE Systems-a – jedine evropske kompanije u prvih 10 – porasla je za 6,6 posto na 24 milijarde dolara.

Pad prodaje francuskog i ruskog oružja

U međuvremenu je prodaja francuskih kompanija pala za 7,7 posto zbog pada Dassault-ovih isporuka borbenih aviona Rafale, prema SIPRI-ju.

Proizvođač oružja Thales takođe je zabeležio pad prodaje od 5,8 posto, za šta je okrivio poremećaje uzrokovane pandemijom. Druge kompanije takođe su izvestile o prekidima u opskrbnom lancu i kašnjenju u isporuci.

U međuvremenu je prodaja ruskog oružja pala treću godinu za redom, prema SIPRI.

Ukupna prodaja devet ruskih kompanija rangiranih u Top 100 smanjena je sa 28,2 milijarde dolara u 2019. na 26,4 milijarde dolara u 2020. godini, pri čemu su ruske kompanije činile pet posto ukupne prodaje oružja u Top 100.

Ostale zemlje s proizvođačima oružja u Top 100 su Izrael, Japan, Indija i Južna Koreja. Prodaja u četiri južnokorejske kompanije porasla je 4,6 posto od 2019. na 6,5 milijardi dolara, objavio je SIPRI.

Izvor: Al Jazeera

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave