Naslovna Avijacija Helikopteri Bell Huey II dopremljeni u BiH iz USA

Helikopteri Bell Huey II dopremljeni u BiH iz USA

0
Bell Huey II
Bell Huey II
google news

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, dopremljeni su u subotu, 4. decembra, iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Na aerodromu su ih dočekali tehničari i stručnjaci OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah započeli s njihovom pripremom za probne letove.

Radi se o četiri Bell Huey II čiji je ugovor ukupne vrednosti 38.539.378 dolara, kroz program Foreign Military Sales (FMS).

Osim samih helikoptera, BiH je u pripadajućem paketu dobila i preobuku pilota i tehničara u centru Bell Helicopter Textron Inc., zamenske delove i potrošni materijal za 2 godine (300 sati leta godišnje), alate i ispitno-mernu opremu za 1. i 2. stepen održavanja helikoptera, kao i pripadajuću tehničku dokumentaciju za vazduhoplovno-tehničko održavanje kao i zemaljsku opremu za opsluživanje helikoptera.

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II je modernizovana, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namene UH-1H Iroquois (poznat i samo kao Huey). Koristi se za prevoz, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale aktivnosti. Prema podacima kompanije "Bell", više od 300 Huey II helikoptera je u posedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova, uz prisutnost medija i visokih zvaničnika. Tim povodom, Ministarstvo obrane BiH upozorava građane Sarajeva da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni prestonice BiH.

Foto: MO BiH

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version