Naslovna Lov Kundak

Kundak

0
kundak
kundak
google news

Da li vam vaš kundak odgovara?

Skupe i kvalitetne puške imaju isto tako kvalitetne i skupe kundake koji se izraduju od posebno biranih komada, uglavnom korena oraha. Cena samog neobrađenog drveta ponekad prelazi cene solidnih pušaka. Na slici vidimo jednu vrhunsku luksuznu sačmaricu PERAZZI. Kundak je engleskog tipa (bez pištoljskog rukohvata) a same šare vam govore o kakvom je kvalitetu drveta reč. Svakako će vam najslikovitije dočarati kvalitet ovog oružja podatak da je cena kompleta od 4 ove puške $420,000.

DUŽINA KUNDAKA

Kratki kundak omogućuje brže donošenje oružja u zgib ramena, posebno u prilici kada se strelac sprema za hitac u otežanoj situaciji, recimo kada lovac puca sa veoma nagnutog terena ili u gustišu na divlje svinje u trku. Kraći kundak ima manje šanse da zapne za odelo. Nezgodna strana kratkog kundaka je ta što kada „nalegneta” na njega navikavate se na pogrbljen položaj, što će vam praviti probleme pri promeni oružja. Ali da navedemo i podatak da je prelazak sa kratkog kundaka na duži mnogo lakši nego obrnuto.

Većina današnjih standardnih kundaka koji se masovno proizvode u principu odgovaraju „prosečnom" strelcu. Ali ako ste viši ili niži od proseka, dužih ili kraćih ruku … mogli bi gadati bolje i udobnije da je kundak izrađen prema vašim fizičkim karakteristikama. 
Kod sačmarica već se ustalila stara izreka: „Puška gađa a kundak pogada". Međutim treba znati da je i kundak karabina podjednako važan za precizno gađanje. Fabrički kundaci projektovani su tako da bi odgovarali većini strelaca i većini, mogućih situacija. U principu svi oni su kratki i tanki, tako da bi i strelci kraćih ruku i obučeni u debele lovačke kapute mogli da ih koriste.

Kratki kundaci daju jači percipirani trzaj, a jak trzaj je jedan od najčešćih uzroka loših rezultata gađanja. Ako imate prekratak kundak, taj problem možete lako rešiti dodavanjem gumenog odbojnika, po mogućnosti dobre firme (Uncle Mike ili Pachmeyr).

Dobar gumeni potkov ne sme biti podložan dejstvu ulja ili dugogodišnjem stajanju. Crni ili beli distancer već je stvar ukusa. Oni ne utiču na rezultate gađanja.

VISINA KUNDAKA

Još jedna od stvari koja utiče na onaj trzaj koji oseća strelac je visina kundaka na mestu koje se oslanja na lice strelca. Ukoliko morate čvrsto pritegnuti pušku uz lice (da bi poravnali nišane) ona će vas isto tako jako ošamariti. S druge strane ako je kontakt labav, kontrola oružja i nišanjenje su otežani.

Još važniji je nagib kundaka. Kundaci nagnuti prema napred (kao Monte Carlo) i ravni američki kundaci namenjeni gađanju samo optičkim nišanima, mnogosu udobniji po pitanju „šamaranja”, zarazliku od kundaka sa velikim nagibom unazad koji vas prilikom pucanja nekim snažnim ,,tropskim“ kalibrom mogu onesposobiti za nekoliko sekundi.

OPTIČKI I MEHANIČKI NIŠAN

Osim smanjivanja trzaja, još važnija kvaliteta kundaka je da omogućuje brzo poravnavanje oka i nišanske linije, kada se puška ubaci u zgib ramena. Razlika između visine nišanske linije optičkog i mehaničkog nišana iznosi od 3 do 5 cm, previše da bi jedan kundak odgovarao za oba nišana. Kompromisno rešenje, kao na primer kundak našeg Zastavinog karabina, nikada ne odgovara obema nišanskim linijama. Ponekad su dobri za jedan tip nišana (kao na primer Zastavin kundak, koji odgovara mehaničkom nišanu dok je za optički nišan prenizak) ili u još gorem slučaju kada ne odgovaraju ni jednom nišanu. Ovde donekle može pomoći razlika u visini montaže, ali u principu kundak može odgovarati samo jednom tipu nišana.

Tako na primer Zastavin kundak tipa Monte Carlo (LUX verzija sa gumenim odbojnikom) odlično odgovara optičkim nišanima standardnih objektiva. Ako koristite optičke nišane (što bi trebao, ustvari morao koristiti svaki sportski lovac) morate nabaviti i odgovarajući kundak. U protivnom imaćete problema sa nalaženjem male tačke izlazne pupile objektiva, ili će vam glava „visiti” na krivo preko kundaka, kao kroz prozor železničkog vagona. Sem toga u tom položaju strelac gubi prirodnu ravnotežu i samopouzdanje. Desetinka sekunde izgubljene u traženju nišanske slike razbija vam koncepciju pa iako divljač mirno stoji, pogodak neće biti baš najbolji.

Sem visine važna je i debljina gornjeg dela kundaka. Zavisno od debljine vašeg lica, oblika i širine jagodičnih kostiju menjaće se i debljina (širina) gornjeg dela kundaka koji prileže uz lice strelca.

Pozicija prednje pređice remnika mora se takođe razmotriti kao faktor pri geometriji i kvalitetu kundaka, odnosno njegovog držaja i udobnosti.

Ako vas od trzaja pređica udari po prstu držeće ruke, eto još jednog izvora neudobnosti. To je češće kod brzog pucanja kada se puška u većini slučajeva drži ,,šire“. Skupe i kvalitetne puške (namenjene lovu) imaju prednju pređicu montiranu direktno na cev, čime je ovaj problem eliminisan. Oblik podkundaka takođe utiče na udobnost strelca. Tu ima nekoliko opšte prihvaćenih stvari. Puške kojima se gađa iz slobodnog stojećeg stava pogotovo napokretne mete imaju obli podkundak, dok one namenjene pucanju sa naslona (bili to čeka ili Bench Rest takmičenja) imaju odozdo ravan i širok podkundak. Debljina podkundaka svakako zavisi i od veličine strelčeve pesnice odnosno širine dlana a naravno i od samog ukusa strelca.

Orah – Weatherby Mark V

Nekada popularni SCHNABEL kundaci, tanki a napred zvonasti ili u obliku pečurke, danas se smatraju zgodnim samo za stavljanje u soške. Međutim, nekada su bili izuzetno popularni kako u Nemačkoj tako i u Americi.

OBLICI KUNDAKA

U lovačkoj i streljačkoj terminologiji već su se ustalili nazivi pojedinih tipova kundaka. Tako kundak prema osloncu ruke kojom pucamo, mogu biti ravni (ili engleski), polupištoljski ili pištoljski. Pištoljski opet mogu biti više ili manje strmi ili povijeni. Tu je takodje oblik kundak sa rupom za palac.

Prema obliku gornjeg dela kundak može biti ravan, zatim nagnut napred ili u nazad. Pored toga kundak može biti tipa Monte Carlo ili oblika „svinjskih leđa“ koja opet mogu biti više ili manje grbava ili zaobljena. Važno je znati da su za gađanje Monte Carlo i „svinjska leđa“ jedno te isto, razlika je samo u zadnjoj grbi Monte Carlo kundaka koja i onako ne dodiruje obraz strelca. Leva strana kundaka (misli se na kundake namenjene dešnjacima koji su standardni, jer po statistici levorukih strelaca ima zavisno od nacije i rase od 5 do 15%) može a i ne mora imati obrazinu. Obrazina je izbočeni deo čija kosina mora odgovarati strelčevom licu dok je njegov oblik pitanje ukusa.

Peta, zadnji deo kundaka koji se oslanja na rame strelca, može biti viša ili niža, šira ili uža, ravna ili udubljena, a njen gornji rub više ili manje zarubljen da ne zapinje za odelo.

Kundak još može biti izvijen u stranu. Englezi kažu na van ili unutra, tako da strelci manje moraju da krive vrat i glavu u pravcu nišanske linije. Primera radi američki kundaci nikada nisu imali ovu devijaciju.

Kombinacije svih gore navedenih osobina nekada su nazivane prema zemljama u kojima su bile uobičajene. Tako nemački kundaci imaju i pištoljski rukohvat i obrazinu dok za razliku od njih engleski nemaju ni jedno ni drugo. Belgijski kundaci imaju pištoljski rukohvat ali nemaju obrazinu itd. I prednji deo kundaka ima nekoliko ustaljenih modela. BEAVER TAIL („dabrov reper“) znači odozdo ravan i prilično širok podkundak. Ako je drvo do kraja cevi kod nas a i u Americi tip kundaka se naziva MANNLICHER. Kundak tipa SCHNABEL već je pomenut, a klasične tropske puške imaju obično kratak i tanak podkundak gde se debela cev drži delom prednje ruke.

ZAVRŠNA OBRADA KUNDAKA

Kod većine današnjih kundaka završna obrada se deli na sjajne kundake i mat kundake. Sjajni kundaci obično su lakirani bilo nitro lakom ili modernijim poliuretanskim lakom a ima i najnovijih sjajnih silikonskih premaza. U lovu su praktičniji mat kundaci koji su impregnirani i zaštićeni uljima od starog lanenog ulja do mešavina koje sadrže i silikon. Najvažnija stvar kod drvenog kundaka je da on dobro odbija vodu.

Za razliku od klasičnih drvenih kundaka koji zavisno od vlažnosti vazduha i prethodne obrade više ili manje ,,rade“, što utiče na preciznost puške, poslednjih tridesetak godina pojavili su se prvo kundaci od laminiranog drveta (šperploča) a zatim od raznih vrsta sintetičkih materijala. Istina u nedostatku kvalitetnijeg drveta, slepIjene furnire koristili su još Nemci tokom II svetskog rata na svojim vojničkim karabinima M 98.

Ti novi materijali imaju niz prednosti nad klasičnim drvetom ali i dve velike mane.

Prva je da nemaju toplinu, čar a naročito lepotu koja se kod skupih kundaka od orahovog korena graniči sa vrhunskom umetnošću, što uvek može biti stvar ukusa. Druga mana sintetičkih kundaka (i laminiriranih) je mnogo ozbiljnija. Oni se za sada rade fabrički i serijski i svi su istog standarda. U protivnom bili bi veoma skupi. Dakle to nas vraća na početak članka, ti kundaci odgovaraju svakome i nikome.

ČEKIRANJE KUNDAKA

U završnu obradu kundaka spada i čekiranje. To su one nareckane površine kundaka koje sprečavaju klizanje šake. Kod jeftinijih pušaka one su upresane u drvo, dok se kod skupljih pušaka čekiranje vrši ručno. Kod najskupljih pušaka može predstavljati pravo umetničko delo neverovatne veštine i lepote.

Moderni plastični kundaci ne moraju biti čekirani jer sam materijal može biti manje ili više hrapav. Kvalitet čekiranja izražava se brojem linija po inču, ali treba znati da presitno čekiranje (više od 22 linije) služi samo za ukras, jer ruka preko njega klizi kao i preko glatkog drveta.

Po obliku čekiranje može biti obična šara, zatim škotska, Ijiljan i, riblja krljušt kao posebni oblik obrade, zatim ohrapavIjene površine dobijene gustim ubodima metalnog šiljka (za sada ta obrada nema ime u srpskom jeziku) itd.

Posle svega gore navedenog da kažemo da je izbor drveta, njegovo kondicioniranje, sušenje, obrada, alati i materijali, zatim standardne mere i sve ostalo jedna posebna tema koja će biti obrađena u narednim člancima. Kundačarstvo je jedan od zanata kao i svi ostali i zahteva podebele knjige i naravno mnogo, mnogo praktičnog rada. Kod nas je ovaj zanat istina dosta redak, ali se nadamo da će posle ovog članka biti zaljubljenika ovog umetničkog zanata, naročito u našem narodu koji toliko voli oružje.

Na kraju svega, našim čitaocima možemo preporučiti da prvo razmotre zašto im treba puška, odnosno kojom će se vrstom lova baviti. I još da odluče da li će njihova puška biti ,,radna“ ili ,,paradna“. Ako su se već odlučili za ,,radnu“ pušku treba da znaju koje će nišane pretežno da koriste (optičke ili mehaničke, zbog visine nišanske linije). Posle svega ovoga treba da isproba nekoliko standardnih fabričkih kundaka i da izabere onaj koji mu najviše odgovara. Ali ako pored Ijubavi prema lovu i oružju poseduje i dosta para, onda svakako treba da kod dobrog kundačara naruči kundak prema svom ukusu i naravno anatomskim merama.

HOW TO MAKE A CUSTOM GUNSTOCK - .375 H&H

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version