Naslovna Mornarica Hrvatska puška na ramenu ‘kosovskih policajaca’

Hrvatska puška na ramenu ‘kosovskih policajaca’

16
prijem hrvatskih pusaka u pristini
prijem hrvatskih pusaka u pristini
google news

Na poziv Zorana Milanovića, kosovska predsednica  Vjosa Osmani-Sadriu je 10 i 11 okobra 2023 godine boravila u zvaničnoj poseti Hrvatskoj. Tokom posete, posetila je Zagreb, Karlovac i Rijeku.

U Karlovcu, bila je gost poznate hrvatske kompanije “HS Produkt LTD” i na zavodskom strelištu je testirala poluautomatsku jurišnu pušku 5,56 mm VHS-2-S. Još tada je iole zaintereosavana javnost sazznala da Kosovo ima nameru da nabavi hrvasko streljačko oružje.

vjosa osmani u karlovcu proba hrvatsku pusku oktobar 2023
vjosa osmani u karlovcu proba hrvatsku pusku oktobar 2023

Konačno, 12. januara 2024.ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na Facebooku podelio slike o prijemu oružja 5.56 mm HS VHS-K2 CT i najavio da će svi policisjki službenici biti opremljeni ovim tipom streljačkog oružja.

Navodno, ministar ovim korakom „želi da poveća sigurnost svih građana, ali i da poveća borbu protiv organizovanog kriminala“. Pritom, Xhelal Svecla nije precizirao koliko je pušaka kupljeno za policijske patrole, već se samo zahvalio Hrvatskoj “na bliskoj i korektnoj saradnji sa institucijama Republike Kosovo”.

U svakom slučaju, iz ove izjave se može zaključiti da će sve patrole kosovske policije od sada biti opremljene „dugim cevima“.

Već dva meseca stara vest da Kosovo nabavlja streljačko oružje svakako je povezana sa jučerašnjim saznanjem o odluci američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane da se Prištini proda 246 ATGM Javelin FGM-148 kao i ranijim isporukama borbenih sistema i vozila, uglavnom iz Turske.

Ironično je da se hrvatske puške navodno nabavljaju za policijske snage, što je samo providna maska jačanja kosovskih oružanih snaga.

HS VHS-K2 CT

VHS-2 je jurišna puška u NATO kalibru 5,56×45 mm zasnovana na pozajmici barutnih gasova iz kanala cevi i bravljenja putem rotacije zatvatača. Dizajnirana je na modularnoj platformi bullpup, održava sve balističke prednosti duže cevi u kraćoj konfiguraciji bez žrtvovanja reciznosti i početne brzine zrna.

Polimerni sanduk je opremljen kundakom podesivim u 5 tačaka, ima obostrani otvor za za izbacivanje čaura sa poklopcima koji sprečavaju prodor nečistoće. Puška je opremljena ili sa ručicom za nošenje sa NATO STANAG 4694 šinom i „flip up“ nišanima ili sa integrisanim 1,5X red dot optičkim nišanom.

Prednji usadnik ima NATO STANAG 4694 šine na pozicijama 3, 6 i 9 sati sa poklopcima koji se mogu skinuti tako da oružje može prihvatiti dodatne taktičke elemente. Okviri kapaciteta 30 metaka su od poluprovidnog polimera.

hs vhs k2 ct
hs vhs k2 ct

Oružje prima podcevni bacač granata VHS-BG 40 mm. Inače, VHS-2 se isporučuje u dve verzije: VHS-2D sa dužinom cevi od 500 mm i VHS-2K sa dužinom cevi od 410 mm. 

TTZ:

  • Kalibar: 5.56×45 mm
  • Metak:5,56×45 mm; SS109
  • Dužina cevi:410 mm
  • Kadenca:850 ± 100 metaka/min
  • Početna brzina zrna (Vo):880 ± 30 m/s
  • Ukupna dužina:710 ± 3 mm
  • Dužina sa izvučenim kundakom:760 ± 3 mm
  • Širina:76 ± 2 mm
  • Visina sa NATO ramom:250 ± 2 mm
  • Visina sa okvirom od 30 metaka:313 ± 2 mm
  • Masa bez okvira:4 ± 0,05 kg
  • Masa sa praznim okvirom:134 ± 5 g
  • Evektivni domet:800 m
  • Efektivni borbeni domet:do 650 m
  • Maksimalni domet:2000 – 2100 m
  • Životni vek cevi:15000 metaka

VHS-2-S

Inače, prema izveštajima medija, Vjosa Osmani je u oktobru prošle godine u Karlovcu isprobala civilnu, poluautomatsku verziju oružja.

HS Produkt VHS-2S je takođe bullpup konstrukcije, što znači da se zatvarač i ležište metka nalaze u zadnjem delu puške, iza pištoljskog rukohvata i obarače. Prilagođena je i za levoruke strelce; selektor i ručica za repetiranje su pristupačni sa obe strane oružja.

TTZ

  • Dužina oružja: 708mm 
  • Dužina cevi: 410mm 
  • Korak uvijanja žlebova: 1:7 
  • Masa oružja: 3.62 kg
    Kapacitet okvira: 10 metaka

16 KOMENTARA

  1. Ta puška se inače pravi i za poznatu američku kompaniju Springfield pod imenom HELIOS ! Pokazala se izvrsnom i prodano je u različitim verzijama po svetu već preko 300 000 komada !🤗🇭🇷 nego koliko je i koje proizvedeno i prodano ovih novih Zastavinih Kalaša ?!?

  2. Preciznija od zastavinih pušaka.
    https://www.youtube.com/watch?v=NeKslkuO6Zw
    Kao što je Hrvatska ozbiljnija država od Srbije, tako je i HS produkt ozbiljniji proizvođač od Zastave.
    Mislim da je ovo stariji model sa integriranim optičkim nišanom u ručicu. Ostalo im na zalihama pa “uvalili” Šiptarima. Ako bude još narudžbi mislim da će ići noviji modeli sa picatinny šinom. Puška je znatno jeftinija od konkurencije(?).
    Srbija nema šanse da izgradi vojsku sa ovako kriminalnom strukturom vlasti. Treba razviti poljoprivredu i industriju, što nije moguće u ovako korumpirano kriminalnom sistemu. Očigledno da je službeni Beograd izvor svih problema za Srbe.

    14
    • Vidi, prvo pogledaj svoju vlast kako se vređaju ko je više čega pokrao. Onda pogledaj poslednje modele Zastava automata, a ne M70A od pre 50 godina. Ima još više da postaneš isfrustriran. : )

      1
      7
    • A što se tiče “ozbiljnosti” vojske, Vojska Srbije je na 56. mestu, a Hrvatska na 66. mestu. I to samo zbog uplate za polovne Rafale koje Hrvatska još nije dobila, a inače biste bili još niže po rangu.

      • Na kojem mjestu je bila Jugoslavija (SR Srbija) kada je napala Hrvatsku i Bosnu? Pa je ipak slomila zube u Vukovaru od samo 800 vojnika HV. Hrvatska i Srbija imaju sličan proračun za vojsku s time da Srbija mora više odvojiti od stanovništva jer vas ima oko 6 miljuna naspram Hrv 4. Kada se otplate Rafali koji koštaju preko milijardu eura onda se kreće u nove najavljene nabave. Pa će vam opet vrhovni zapovjednik AV kukati. Uz oružje i vojnike najvažnije u ratu je tko su ti prijatelji, saveznici. Zna se tko pomaže i tko će pomagati Hrvatskoj. A tko će Srbiji koja ima problema sa Kosovom i teritorijalne pretenzije prema susjedima utemeljene na mitovima i legendama? Rusi? Oni vam nisu pomogli niti 1999. Daleko je Rusija. Naravno tko prvi potegne potez gubi jer i Hrvatska i Srbija su jako mali igraći naspram vojnih sila Europe a kamoli svijeta.

        11
        • Na tome da zahvalite Slobi, jer da je uradio šta je trebao Hrvatska danas ne bi ni postojala. A što se kukanja tiče, može se videti da Hrvatsko rukovodstvo kuka kod NATO što se Srbija naoružava. Čak ste i naše dronove hteli da proglasite avionima i na taj način nam ograničili njihovu brojnost. PVO sistem ste pokušali da označite kao ofanzivno oružje. Itd… Toliko o kuknjavi.

          • Žac, nisam ja dužan tebe da edukujem kako bi ti mogao da diskutuješ samnom. Ti treba da dokažeš da “kenjam”…
            Usput, idi reci ćaletu i kevi da ti očitaju lekciju iz lepog ponašanja; kod vas u Ustaškoj izgleda roditelji često preskaču te lekcije.

    • U pitanju je VHS 2 D gde D znaci duga cev. Ona ima optiku integrisanu u rucici dok model VHS 2 K gde slovo K znaci karabin ima pikantili rejl na koji moze da se montira optika. Inace u HV se koristi jedna D model po desetini, ostali vojnici koriste K model.

  3. Puška je odlična, radi se o nabavi nekoliko stotina komada, naravno priča da je za policiju je samo bacanje prašine u oči….Javelin je isto za policiju :-)))

    • Pišeš, nekoliko stotina komada… U redu. A šta će tih stotina komada protiv desetina hiljada komada? Hajde molim vas raspale NATO botine, prvo naučite SRPSKI jezik pa onda botujte…

  4. Шитарка је пробала орезани,
    А кад би пробала комплетни.
    Попидела би од среће.
    А то мора да заслужи…..

  5. Mozda je ona probala poluautomatsku pusku ali oni verovatno kupuju automatsku verziju. Inace bulpap koncepcija ja ipak losija od klasicne sto ne znaci da nije opasna kao svaka puska ali verovatno ima vise zastoja posto je komplikovanija.

    1
    3
    • Oh da , zato su ih Hrvati prave za Amerikance pod imenom Springfield HELIOS i prodali ih po svetu već preko 300 000 komada !🤗😂🤣

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version