NaslovnaNovostiNamenska industrija BiH beleži sve bolje rezultate poslovanja

Namenska industrija BiH beleži sve bolje rezultate poslovanja

Namenska industrija BiH beleži sve bolje rezultate poslovanja na inostranim tržištima, čemu svedoči i podatak da je za 10 meseci ove godine izvezeno municije i oružja čija je vrednost za oko 20 miliona KM veća u odnosu na isti period pretpandemijske 2019. godine.

Ogroman broj ljudi u BiH živi od ove industrijske grane. Prema procjenama, kako nam je rečeno iz Privredne komore FBiH, samo u FBiH više od 3.000 radnika zaposleno je u namenskoj industriji, dok je broj onih koji indirektno imaju koristi od ove vrste proizvodnje višestruko veći prenose ‘Nezavisne Novine’.

Namenska industrija BiH beleži sve bolje rezultate poslovanja na inostranim tržištima

Mališević, koji je i sekretar Grupacije namenske industrije u FBiH Privredne komore FBiH, očekuje da će trend rasta izvoza ove industrije biti nastavljen.

“Trenutno, mi u svijetu imamo pojačanu tražnju za oružjem i dijelovima oružja, odnosno proizvodima namjenske industrije. Sigurno je da će se nastaviti ovakvi trendovi i vjerujemo da će naše firme i dalje razvijati svoje programe kako bi izvozile i što veći asortiman proizvoda, ali i kako bi rastao ukupan obim izvoza”, naveo je Mališević.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH juče su za “Nezavisne novine” potvrdili da uticaj pandemije na namensku industriju BiH, za razliku od uticaja na većinu ostalih grana privrede, nije bio toliko snažan.

“To govori i činjenica da izvozni rezultati pokazuju rast veći od 35 odsto u odnosu na referentni period prošle godine, te 13 odsto rasta u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu”, naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kako dodaju, u 10 meseci ove godine izvoz namenske proizvodnje je registrovan na 40 tržišta, od toga najviše SAD (67 miliona KM), Egipat (24,3 miliona KM), Češka (18 miliona KM), Turska (12,1 milion KM), Slovenija (9,1 milion KM), Burkina Faso (6,3 miliona KM), Srbija (5,5 miliona KM), Saudijska Arabija (5,4 miliona KM), Nemačka (pet miliona KM).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave