NaslovnaNovostiNovi robot-kornjača za održavanje javnog reda i mira

Novi robot-kornjača za održavanje javnog reda i mira

Naučnici Kabardino-Balkarskog naučnog centra Ruske akademije nauka predložili su projekat guseničnog robota – kornjača za Rusku gardu, koji će moći da sprečava ulične nemire i biće naoružan elektrošokerom i puškama koje ispaljuju mrežu za hvatanje ljudi, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu „Rospatenta“ a prenosi Ria.

Kod ovog izuma posebno se izdvaja dizajn koji najviše podseća na oklop kornjače.

Prema zamisli tvoraca, taj oblik robota će, pre svega, omogućiti da se izbegnu povrede u gomili — demonstranti i slučajni prolaznici neće dobiti mehaničke povrede zbog izbočina ili uglova mehanizma. S druge strane, takav korpus će one koji narušavaju javni red onemogućiti da uhvate izbočene delove robota i okrenu ga.

Predviđene su dve modifikacije sistema:

Prva verzija je brzi robot, koji će se kretati 50-60 kilometara na sat i koji će rasterivati okupljene ljudi i zadržavati pojedine narušitelje javnog reda i mira uz pomoć bacača mreže, elektrošokera, raspršivača pene i bacanja suzavca.

Drugu varijantu čine roboti koji nose štitove, a cilj im je da postave barijere koje bi delili ljude u masi na grupe, kao i blokirali ljude da stupe u direktan fizički kontakt sa policijom.

Među prednostima ovog noviteta autori ističu sposobnost robota da se integrišu u informacionu mrežu i da deluju zajedno. Kako se navodi, robot će zahvaljujući svojim karakteristikama moći da dostigne brzinu veću od bilo kog pešaka ili osobe na konju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave