Novi robot-kornjača za održavanje javnog reda i mira

Naučnici Kabardino-Balkarskog naučnog centra Ruske akademije nauka predložili su projekat guseničnog robota – kornjača za Rusku gardu, koji će moći da sprečava ulične nemire i biće naoružan elektrošokerom i puškama koje ispaljuju mrežu za hvatanje ljudi, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu „Rospatenta“ a prenosi Ria.

Kod ovog izuma posebno se izdvaja dizajn koji najviše podseća na oklop kornjače.

Prema zamisli tvoraca, taj oblik robota će, pre svega, omogućiti da se izbegnu povrede u gomili — demonstranti i slučajni prolaznici neće dobiti mehaničke povrede zbog izbočina ili uglova mehanizma. S druge strane, takav korpus će one koji narušavaju javni red onemogućiti da uhvate izbočene delove robota i okrenu ga.

Predviđene su dve modifikacije sistema:

Prva verzija je brzi robot, koji će se kretati 50-60 kilometara na sat i koji će rasterivati okupljene ljudi i zadržavati pojedine narušitelje javnog reda i mira uz pomoć bacača mreže, elektrošokera, raspršivača pene i bacanja suzavca.

Drugu varijantu čine roboti koji nose štitove, a cilj im je da postave barijere koje bi delili ljude u masi na grupe, kao i blokirali ljude da stupe u direktan fizički kontakt sa policijom.

Među prednostima ovog noviteta autori ističu sposobnost robota da se integrišu u informacionu mrežu i da deluju zajedno. Kako se navodi, robot će zahvaljujući svojim karakteristikama moći da dostigne brzinu veću od bilo kog pešaka ili osobe na konju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.