NaslovnaNovostiBiH: Predstavljeni novi kapaciteti za obuku

BiH: Predstavljeni novi kapaciteti za obuku

Na Manjači je juče predstavljen dosadašnji razvoj Centra za borbenu obuku Oružanih snaga BiH, koji je ostvaren kroz partnerstvo i podršku Vlade Velike Britanije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane u Savetu ministara.

Britanija je obezbedila nabavku inovativne opreme poput automatizovanih meta za bojevo gađanje, vežbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video-nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora, što će omogućiti veću bezbednost i realističniju obuku pripadnika Oružanih snaga, navodi se u saopštenju.

Foto: Srna
Foto: Srna

Ovom podrškom, Oružane snage BiH trebale bi da bolje primene agendu “Žene, mir i bezbednost” u svojim vežbama i operacijama, čime ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regionu.

Ovom događaju prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane u Savetu ministara i Oružanih snaga, te Ambasade Velike Britanije u BiH, Eufora i Štaba NATO-a u Sarajevu.

Britanski ambasador Metju Fild naveo je da je njegova zemlja dugoročni partner Oružanih snaga BiH, kojim je danas zahvalio za vrhunski profesionalizam i službu u javnom interesu.

Komandant Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general Erik Folkestad naglasio je da novi kapaciteti predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Foto: Srna
Foto: Srna

Ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić istakao je u obraćanju prisutnima dugogodišnju pomoć koju britanska Vlada pruža Oružanim snagama BiH, kako u prijemu i školovanju mladog kadra i podršci u razvoju vojnog saniteta tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović naglasio je da investiranje u Oružane snage predstavlja investiranje u bolju budućnost. Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa `Partnerstvo za mir` – partnerski cilj Kombinovane operacije u urbanim područjima – rekao je Mašović.

Foto: Srna
Foto: Srna

Događaju su prisustvovali i Mašovićevi zamenici general-major Ivica Jerkić i Gojko Knežević, te zamenik komandanta Eufora u BiH brigadni general Silard Gerofi.

Izvor: Srna.rs

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave