NaslovnaOružjeNovo OružjeMALI BIK - Taurus PT22

MALI BIK – Taurus PT22

Ako broj prodatih primeraka uzimamo kao merilo popularnosti onda su džepni pištolji kalibra .22 LR i .25 ACP (6.35mm) poslednjih godina napopularniji s one strane Atlantika. Jedan od najboljih primeraka koji su ikada napravljeni jeste model PT22 iz kuce Taurus (i njegov ‘brat’ u kalibru .25 ACP koji nosi oznaku PT25). Ujedno PT22 je i prvi pištolj koji je u potpunosti proizveden i konstruisan u Taurus fabrici u Majamiju, gde je poznata fabrika iz brazila proširila svoj biznis.

Taurus PT22 Poly
Izgled pištolja Taurus model P22. Za razliku od ranijeg sličnog Taurusovog modela (Beretta klon) uočljiva je razlika u smeštaju dugmeta osigurača okvira koje je kod ranijeg modela bio na dnu drške, sto je zaista bilo nepraktično ako je trebalo brzo menjati okvir.

S dužinom cevi od 2 3/4 inči (70 mm) i težinom od 11,2 unci (330 grama) ovo oružje predstavlja minimum koji se može držati u Ijudskoj ruci. Inteligentnim rešenjem produžena je drška i povećan je kapacitet u odnosu na slične pištolje. Pištolj je inače razvijen iz ranijeg modela Taurusovog pištoljčića kalibra .22 LR jednostruke akcije, koji je opet gotovo identična kopija jednog Berettinog posleratnog modela sa kojeg su zadržani samo rešenje prelamajuće cevi i smeštaj povratnih opruga u dršci pištolja. Dugme utvrđivača okvira nalazi se konačno na pravom mestu (što je vidljivo na slici), kao i kočnica koju mnogi korisnici ipak vole da imaju na pištolju.

Taurus PT22
Rastavljeni PT22. Rastvaljanje je zaista jednostavno i brzo

Kada smo već kod bezbednosti, oroz se na ovom modelu ne može zapeti tako da je uvek u bezbednom položaju. Prelamanjem cevi, koje se izvodi jednostavno pomoću polugice sa leve strane oružja, pištolj je kompletno deaktiviran, Prelamanjem cevi ujedno vidite da li je metak u njoj ili nije. Jedina nezgodna stvar je ta što ovaj pištoljčić ne poseduje izvlakač, tako da je metak ubačen u cev lakše ispaliti nego li ga iščeprkati noktom.

Kada se cev prelomi, zatvarač se držina mestu samo snagom opruge i ako ga povučete na gore on se lako skida sa rama. Ako ste još pre toga izvadili magacin rastavljanje je završeno. Sastavljanje je niz obmutih radnji za koje vam ne treba više od nekoliko sekundi.

Najnovije objave