NaslovnaNovostiBeograd slavi Dan oslobođenja

Beograd slavi Dan oslobođenja

Beograd slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan, pre 77 godina, završena je Beogradska operacija, koja je okončala okupaciju glavnog grada dugu 1.287 dana.

Dan oslobođenja © Sputnik : Stefan Đurić
Dan oslobođenja © Sputnik : Stefan Đurić

Najviši zvaničnici odaju poštu i polažu vence na spomenike Neznanom junaku i sovjetskim ratnim veteranima na Avali i na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda.Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Kisić Tepavčević predvodi državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda. Ceremoniji prisustvuje i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko

Pratite uživo na FB stranici Sputnik

Vence polažu i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana, Gruzije i generalnog konzulata Jermenije u Republici Srbiji.

Borci NOVJ i Crvene armije na Senjaku 20.10.1944
Borci NOVJ i Crvene armije na Senjaku 20.10.1944

Nešto kasnije u centru Beograda, od hotela Moskva do Palate Albanija na Trgu Republike biće organizovan memorijalni defile „Pobeda sloboda” u kojoj će učestvovati zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.Pitomci Vojne akademije formiraće počasni vod gde će nositi replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.U defileu će učestvovati Zastavni vod i Borbeni vod Vojske Srbije, ratni veterani, predstavnici SUBNORA-a, predstavnici Grada Bograda i građani.Na Trgu republike će potom biti organizovan koncert Leontine Vukomanović i prijatelja “Naše priredbe”, koncert “Drugi vek opere u Beogradu” u izvođenju hora, solista i orkestra Beogradske opere.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave