NaslovnaLovMetak .270 Winchester

Metak .270 Winchester

Velika preciznost, mali pad zrna, respektabilna energija na velikim udaljenostima i blag trzaj čine metak .270 Vinčester veoma čestim izborom lovaca.
Metak .270 Winchester

Američki karabinski metak .270 Vinčester dokazao se kao jedan od najsvestranijih, najefikasnijih i najpreciznijih lovačkih kalibara na svijetu za lov srneće i jelenske divljači. Efikasnost i upotrebljivost ovog metka tako je duboko usađena u svijest lovaca i sportskih strijelaca da ga mnogi uzimaju kao etalon za poređenje sa drugim karabinskim kalibrima.

Priča o ovom veoma popularnom metku vodi nas na početak dvadesetih godina prošlog vijeka. U to vrijeme Sjedinjene Američke Države tek su izašle iz Prvog svjetskog rata a njihov slavom ovjenčani vojnički metak .30-06 Springfield već je bio dokazan i u lovu na praktično svu sjevernoameričku divljač. Međutim, inženjeri i konstruktori fabrike Vinčester odlučili su da odu korak dalje i razviju tipično lovački kalibar, boljih balističkih performansi, pri čemu su najvjerovatnije bili inspirisani tipično njemačkim promjerom zrna od 7 mm. Američka ideja se ogledala u poboljšanju karakteristika metka .30-06 utoliko što bi laborisanje postojeće čaure lakšim zrnom od 7 mm proizvelo razantniju balističku putanju i manji trzaj.

Metak .270 Winchester

Interesantno je napomenuti kako je firma Vinčester bila svjesna da bi označavanje nove municije evropskim metričkim tojest milimetarskim sistemom moglo izazvati odbojnost kod američkih građana. Naime, sjećanja na Špansko-Američki i tek okončani Prvi svjetski rat u to su vrijeme bila još svježa, pa bi se svaka asocijacija na njemačku vojnu municiju kalibra 7X57 ili 8X57 mm, koju je u tim ratovima koristio neprijatelj, mogla negativno odraziti na komercijalnom tržištu.

Međutim, inženjeri firme Vinčester odlučili su da kao polaznu osnovu uzmu čauru u to vrijeme već napuštenog metka .30-03 Springfield (7.62 X 65mm). Tako je 1925. godine sužavanjem čaure .30-03 nastao 270 Vinčester laborisan zrnom promjera 0.277 inča tojest 7 mm.

Lovački karabinski metak .270 Vinčester strogo uzevši pripada kategoriji municije u kalibrima između 6 i 7 milimetara jer mu je kalibar zapravo 6,9 X 64 ali je po performansama najsličniji metku 7 X 64 (koji je samo nekoliko godina ranije konstruisao i uveo u proizvodnju poznati njemački stručnjak Vilhelm Breneke uz metak 7 X 65 R namijenjen prelamačama).  Čaura metka .270 Vinčester duga je 64,5 mm što znači da je duža od čaure .30-06 Springfild (63,1 mm). Ostale dimenzije čaure su praktično iste. Ukupna dužina metka .270 Vinčester ne ide preko 84,8 mm. Maksimalni dozvoljeni pritisak je nešto veći od metka metka .30-06 i iznosi 450 MPa.

Metak .270 Winchester

Kompanija Vinčester je sa novim metkom uvela i obrtno-čepni karabin Modela 54 što se će se pokazati kao pun pogodak. Lovci i strijelci nisu krili oduševljenje novim kalibrom koji se na većim daljinama pokazao bolje od svih tada dostupnih srednjih kalibara. U početku je laborisan zrnima mase od 100 do 160 grejna (6,5 – 10,4 g). Današnja lepeza zrna je široka: 5,85 g (90 grejna), 6,5 g (100 grejna), 8,44 g (130 grejna), 9.7 grama (150 grejna) i 10.7 g (165 grejna). Zrna od 130 i 150 grejna (8,4 i 9,7 grama) daleko su najpopularnija. Pojedina zrna idu preko 1000 metara u sekundi i donose na cilj veliku energiju. Za ovaj metak je karakteristično da sa povećanjem daljine odstrela ne pada rapidno energija kao što je to slučaj kod pojedinih drugih kalibara. Krupna divljač po pravilu pada „u vatri“ i na preko 300 metara ako je hitac plasiran u vitalnu zonu. Poznat je po tome da će bez problema sa dobro izabranim zrnom i precizno nanišanjenim hicem oboriti čak i losa ne velikim udaljenostima. O svinji i jelenu da i ne govorimo.

Iako nije postigao uspjeh odmah po uvođenju, tokom narednih decenija, a naročito u periodu poslije Drugog svjetskog rata, .270 Vinčester je stekao veliku popularnost među lovcima ali i sportskim strijelcima (gađanje metalnih silueta), svrstavši ga među najpopularnije i najčešće korišćene karabinske kelibre širom sveta. Ne postoji niti jedna fabrika municije na svijetu koja danas u svom proizvodnom asortimanu nema ovaj metak.  Isto važi i za proizvođače oružja na međunarodnom planu koji danas nude sve vrste obrtnočepnih, pravočepnih i poluautomatskih karabina kao i jednometne prelamače (kiplauf) u ovom kalibru.

Metak .270 Winchester

Za ogromnu popularnost kalibra .270 Vinčester u svijetu umnogome je zaslužan američki lovac i znalac iz oblasti lovne balistike Džek O’Konor  koji je svu divljač, od kojota do grizlija lovio upravo ovim kalibrom. Svoja iskustva pretočio je u tekstove a za .270 imao je samo riječi hvale. Bez obzira na hvalospjeve u tekstovima Džeka O’Konora, metak .270 Vinčester pročuo se po izvanrednoj preciznosti za šta dobrim dijelom može zahvaliti malom trzanju, pa samim tim i mirnijem nišanjenju. Prema nedavnom istraživanju američkog lovačkog magazina „Shooting Times“, karabinski metak .270 Vinčester se po popularnosti nalazi na drugom mjestu u svijetu – odmah iza legendarnog .30-06.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave