NaslovnaMornaricaCarski Pištolji - Kolt u rusiji

Carski Pištolji – Kolt u rusiji

Bez obzira na vreme, politiku ili vladajući sistem, Rusija je oduvek bila magnet za Amerikance. Semjuel Kolt (Samuel Colt, 1814-1862)  predstavlja jednog od pionira ekonomskog osvajanja ogromnog carstva, još u prošlom veku.

Možda najpoznatiji slogan vezan za Koltove revolvere glasi da je „Bog stvorio ljude a Kolt ih je učinio jednakim”. Međutim, susret inventivnog Amerikanca sa Rusima pobio je ovu tezu; njegovi revolveri dospeli su u ruke carske porodice ali ne i siromašnih „mužika”.

Colt Treći Model Dragoon

Sanjajući da osvoji rusko tržište, Semjuel Kolt se krajem 1854. godine u pratnji sekretara i advokata Dikersona (Edward Nicholl Dickerson), uputio u Petersburg. Car Nikola I je američke goste primio 30. oktobra u intimnoj atmosferi u Gatčini. Kolt je caru velikodušno poklonio revolvere Old Model Army Dragoon No.3 br. 12407, Colt Navy M1851 br. 20131 i Old Model Pocket Pistol M1849 br. 63305. Oružje je bilo ukrašeno tauširanjem i gravurama Gustava Janga (Gustave Young) ali bez ikakve posvete. Impresioniran poklonom, Nikola je odobrio otkup licence i mašina za proizvodnju koltova u Tuli a ujedno je naručio i nekoliko hiljada mornaričkih modela M1851. Tokom ćaskanja u Gatčini, dogovoreno je da u SAD otputuje ruski oficir zadužen za prijem i kontrolu mašina i oružja. Međutim, Krimski rat je bio u jeku pa je čitav posao trebalo kriti od Britanaca. Zato je zaključeno da je sigurnije da se kontrola vrši tek nakon prijema robe, u samoj Rusiji, kako prisustvo ruskog oficira u SAD ne bi palo u oči engleskim špijunima.

Posao je očito toliko bio unosan da se Kolt odlučio na pokušaj probijanja evropske blokade i kršenja sankcija na isporuke oružja Rusiji. O riziku posla govori podatak da je pruska carina 10. avgusta 1855. na belgijskoj granici, u Ahenu, zaplenila 145 bala pamuka „nafilovanih” sa 3.480 mornaričkih koltova M1851. „Pamuk” je brodom iz Njujorka prebačen do Antverpena a odavde je kopnom, preko Nemačke, trebapo da stigne do Rusije. Ako se uzmu u obzir svi rizici, nije ni čudo što Amerikanci nisu obraćali naročitu pažnju na kvalitet revolvera. Naime, Semjuel Kolt se 5. juna 1856. venčao sa Elizabetom Džarviz (Elizabeth Jarvis). U svom praktičnom duhu, i ovaj čin je iskoristio da kombinuje korisno sa lepim. Tokom svadbenog puta ponovo je posetio Petersburg kako bi, navodno, prisustvovao krunisanju Aleksandra II (Nikola I je preminuo 19. februara 1855).

U suštini, Kolt je samo želeo da ublaži kritike na kvalitet isporučene robe i novog cara pridobije za dalje nabavke revolvera. Novom sekretaru Džoslinu (Milton Joslin) 3. septembra je napisao kako je Rusima zaista isporučeno najlošije oružje koje je sišlo sa proizvodne linije fabrike u Hartfordu! Ne posustajući duhom, Kolt je 7. septembra 1856, sa Elizabetom i šurakom Ričardom Džarvizom (Richard William Hart Jarvis, 1829-1903), prisustvovao krunisanju i nekako uspeo da ubedi Aleksandra da se isporuke revolvera ipak nastave. S obzirom na to da je rat još uvek trajao, švercerske igre su nastavljane, što je zahtevalo dalji rizik pa i gubitke. Tako je pruska carina u jesen 1856, ovaj put u bremenskoj luci, zaplenila još jedan kontingent od 3.000 mornaričkih koltova M1851. Ovi revolveri su preneseni u magacine u Kelnu i kasnije podeljeni – nemačkoj mornarici! Svaki od njih naknadno je žigosan abrevijaturom K.N. –Kaiserliche Marine.  Šta više, Prusi su Koltu hladnokrvno naplatili i kaznu od 7.537 talira.

Bez obzira na povremene gubitke, Kolt je bogato profitirao u poslu sa Rusima. Prodaja njegovih revolvera procvetala je tek nakon Pariskog mira (16. mart 1856), kada su sankcije ukinute. Da bi se odužio revnosnim kupcima, Kolt je 1858. i treći put posetio Petersburg i tom prilikom bogato obdario carsku porodicu. Car Aleksandar II dobio je raskošni Colt Navy M1851 br. 70157 sa posvetom „Njegovom Veličanstvu Aleksandru II, caru svih Rusa – od pronalazača, pukovnika Kolta’, kao i jedan Old Model Army Dragoon No.3 Model USMR (dragonski model namenjen konjičkim strelcima) br. 16480 sa identičnom posvetom. Veliki vojvoda Konstantin Nikolajevič dobio je mornarički kolt M1851 br. 70156, dragonski model No.3 br. 16481 i novi džepni model M1855 (New Model Pocket Pistol) br. 9126 ca posvetom „Velikom vojvodi Konstantinu od pronalazača, pukovnika Kolta”. Konačno, veliki vojvoda Mihail Nikolajevič obdaren je takođe dragonskim (br. 16482) i džepnim modelom (br. 10234) sa posvetom sličnom onoj na Konstantinovom oružju.

Austrijski mornarički revolver .36 London Colt Navy 1851

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave