NaslovnaNovosti"Odgovor 2021" - združena taktičko-pokazna vežba sa bojevim gađanjem Vojske i MUP-a

“Odgovor 2021” – združena taktičko-pokazna vežba sa bojevim gađanjem Vojske i MUP-a

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova na poligonima Orešac i Pasuljanske livade izvode združenu taktičko-pokaznu vežbu sa bojevim gađanjem. U vežbi koja je nazvana “Odgovor 2021” učestvuje oko 1.500 vojnika i policajaca. Završnici združene vežbe prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić i drugi najviši državni i vojni zvaničnici.

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa “gama” koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni “orao”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zadatak helikoptera Mi-35 na vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Na poligonu Pasuljanske livade prikazuje se njihova osnovna namena – izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu “leteći tenkovi”, a u Rusiji “krokodili”.

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na današnjoj vežbi dejstvuju i protivoklopni helikopteri tipa “maljutka” neutralisati neprijateljska oklopna vozila.

Sa aerodroma Lađevci poleteće i jurišni avioni “orao” koji će na Pasuljanskim livadama dejstvovati raketama vazduh-zemlja po neprijatelju, u cilju nanošenja što većih gubitaka i usporenja tempa njihovog napada.

“Orao” je i namenjen za takvu upotrebu, da dejstvom po neprijatelju pruži neposrednu podršku kopnenoj vojsci.

U cilju obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru na poligonu Pasuljanske livade biće angažovana i dva lovačka aviona MiG-29 koji će u simuliranoj borbi ovladati vazdušnim prostorom i stvoriti uslove za vazduhoplovnu vatrenu podršku. Migovi će poleteti sa aerodroma “Pukovnik pilot Milenko Pavlović” sa Batajnice.

Srbija je posle više od 25 godina nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, od čega pet za Vojsku Srbije,koji su u naoružanje uvedeni prošle godine. Time je nastavljeno opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koja značajno doprinosi jačanju njenih odbrambenih kapaciteta i operativnih sposobnosti.

Ono što će helikopteri H-145M izvesti danas na poligonu Pauljanske livade jeste njihova glavna namena – transport ljudi i sredstava, ali se mogu koristiti i za obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku.

Na vežbi Odgovor 2021 demonstrirano je dejstvo mitraljeza Dillon Aero M134D.

Mitraljez sa rotirajućim cevima sistema Gattling, Dillon Aero M134D, proizvod je Dillon Company, Saint Joseph, Missouri, USA.

  • Punjnje municijom7.62x51mm NATO pomoću magazina kapaciteta do 4.000 metaka.
  • Kadenca 3000 metaka/min (50 metaka/sec) 
  • Do sada ispaljivao do 30.000 metaka bez zastoja

Svaki hitac se ispaljuje nakon svakog pedesetog dela sekunde. To znači da Dillon Aero M134D 1/50 izbaci četiri metka u vremenu u kome se iz klasičnog mitraljeza M240 izbaci jedan metak. 

Dillon Aero M134D

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave