NaslovnaNovostiMinistar Stefanović otvorio izložbu „April 41“

Ministar Stefanović otvorio izložbu „April 41“

Povodom osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović otvorio je u Domu Vojske Srbije u Beogradu izložbu „April 41“. Stefanović je poručio da ne smemo dozvoliti prekrajanje naše antifašističke istorije, a pogotovu ne njeno padanje u zaborav, te da se moramo uvek i svuda ponositi njom i učiniti sve da naša deca danas dobro znaju ko su bili čuveni borci iz narodnooslobodilačkih ratova i kolika je bila njihova žrtva za slobodu naše zemlje.

Nakon umetničkog programa, koji je ispred Doma Vojske simbolično započeo emitovanjem zvuka nemačkih „štuka“, ministar Stefanović je pozvao okupljene na svojevrsno putovanje kroz vreme, u znak sećanja na 6. april 1941.

Da bi jedan narod gradio bolju i sigurniju budućnost, on ne sme da zaboravi svoju prošlost. Današnja izložba upravo je mali doprinos tom pamćenju. Na njoj su prikazana dragocena i verna svedočanstva iz ovog perioda srpske istorije, posvećena dešavanjima, ličnim sudbinama, ali i nesalomivom duhu našeg naroda – rekao je ministar odbrane i dodao da je danas, u gradu punom života, teško i zamisliti kako je izgledao taj 6. april 1941. godine, kada je na usnuli Beograd iznenada, bez objave rata, po naredbi Adolfa Hitlera došlo do neviđene agresije.

Prema nekim procenama u napadu na naš glavni grad učestvovalo je 880 aviona. Brutalna vojna operacija pod nazivom “Strašni sud”, imala je za cilj potpuno uništenje Beograda. Naš narod izabrao je i tada mnogo teži, ali ispravan put – put antifašizma. Odgovor zločinaca na ovo svrstavanje bio je surov – istakao je ministar, spominjući hiljade mrtvih i grad koji je gotovo sravnjen sa zemljom.

Naš odgovor bio je borba do poslednjeg daha, rekao je ministar odbrane, uz posebno spominjanje podviga hrabrih pilota naše avijacije.

Dugujemo im da ne zaboravimo njihove živote, niti herojska dela koja su učinili da bi odbranili svoju zemlju. Ali, dugujemo im i da učimo našu decu o tome kako su hrabro, vojnički čestito, i u duhu tradicije našeg naroda, branili svoju Srbiju. Čuvanje slobode koju su izvojevali naš je dug prema njima, ali i naše stalno ulaganje u bolju i sigurnu budućnost naše dece. Moramo im biti beskrajno i iskreno zahvalni jer su bili i hrabri i prkosni i srčani, neustrašivi i beskompromisno istrajni u borbi za slobodu našeg naroda u vremenima kada su mogli da izaberu lakši put, a nisu – rekao je Stefanović.

Kako je istakao, ne smemo dozvoliti prekrajanje naše antifašističke istorije, a pogotovu ne njeno padanje u zaborav.

Moramo se uvek i svuda ponositi i učiniti sve da naša deca danas dobro znaju ko su bili čuveni borci iz narodnooslobodilačkih ratova i kolika je bila njihova žrtva za slobodu naše zemlje – rekao je Stefanović, koji se zahvalio organizatorima izložbe, Muzeju vazduhoplovstva i Vojnom muzeju, i njihovim saradnicima Vojnom arhivu i Medija centru „Odbrana“.

Na izložbi „April 41“. prikazani su muzejski predmeti i fotografije vezani za period Aprilskog rata, razni tipovi naoružanja i vojne opreme, delovi vezduhoplova i vazduhoplovne opreme, ali i lični predmeti pilota, branilaca Beograda, između ostalih Milivoja Boškovića i Miloša Žunjića.

Tu su i predmeti iz perioda pre Aprilskog rata, iz vremena martovskih demonstracija i puča 27. marta, koji su bili povod da Hitler tog dana donese odluku o napadu na Jugoslaviju, na koji je Jugoslovenska vojska pružila dostojan otpor.

Izložba će u galerijama Doma Vojske Srbije biti otvorena do 16. maja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave